Schab ukryty w kapuście

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny schab otulony mięsem mielonym i ukryty w kapuście kruchy miękki i soczysty...idealny!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 80 dag schabu bez kości

    35 dag mielonego mięsa z łopatki
    2 jajka
    1 cebula
    4-5 sztuk dużych liści kapusty włoskiej
    1 torebka marynaty klasycznej
    2 łyżki oleju ryżowego
    1 kajzerka czerstwa
    sól himalajska
    pieprz kolorowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Schab ukryty w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso w marynacie 1. Schab myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym. Marynatę klasyczną wsypujemy do miseczki,wlewamy olej ryżowy mieszamy i smarujemy z każdej strony schab,okręcamy w folię lub wkładamy do naczynia i wstawiamy na całą noc do lodówki.
  • wyrabiamy mięso mielone 2. Mięso mielone łączymy z namoczoną wcześniej w wodzie i dobrze odciśniętą kajzerką dodajemy posiekaną cebulkę wbijamy jajka,doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dobrze wyrabiamy masę
  • nadziewamy 3. Liście kapusty myjemy ,nerw wzdłuż ścinamy nożem na gładko ,rozkładamy na 2-3 liściach mięso mielone następnie na środku układamy schab obkładamy reszta mięsa mielonego zawijamy w resztę kapusty,formujemy ładny podłużny wałek,można sobie pomóc i zawinąć całość sznurkiem do pieczenia.
  • zawijamy w kapustę 4. Tak przygotowany schab ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec około godziny w temp 190*c w zamkniętym naczyniu.
    Po upieczeniu ostudzić doskonale smakuje serwowany z sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso Schab Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować