Schab z grzybami ukryty w włoskiej kapuście

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Smaczna propozycja na świąteczny obiad dla całej rodziny,kruchy,miękki,soczysty schab otulony włoska kapustą...idealny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 schabu bez kości
    6 liści włoskiej kapusty
    50 g suszonych grzybów
    50 g sera pleśniowego
    100g wędzonego boczku
    cebula
    2 ząbki czosnku
    jajko
    3 łyżki bułki tartej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab z grzybami ukryty w włoskiej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek i cebule pokrój w drobna kostkę,a czosnek przeciśnij przez praskę.
    Grzyby namocz w wodzie najlepiej 2 godziny przed użyciem,aż zmiękną.
    Z liści kapusty odetnij zgrubiałe części,wrzuć na osolony wrzątek i pozostaw na 15 minut,odcedź,ostudź i dobrze odciśnij z wody.
    Boczek podsmaż na patelni do wytopienia tłuszczu,dodaj cebulę i grzyby,dopraw sola i pieprzem,wymieszaj,ostudź,
    Po tym czasie dodaj,czosnek,jajko i bułkę tartą,ponownie wymieszaj.
  • 2. Schab umyj,osusz,następnie natnij go wzdłuż na wierzchu w czterech miejscach nie docinając w środku do końca,natrzyj mięso solą i pieprzem.
    W naciętych rowkach schabu,umieść farsz,całość zwiń w liście kapusty ułożone po dwa w rzędzie,tak aby nachodziły na siebie.
    Po czym umieść w rękawie do pieczenia,zroluj i zepnij dołączonymi klipsami,przełóż na blaszkę i piecz w temperaturze 180 C około 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować