Schab z grzybami ukryty w włoskiej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek i cebule pokrój w drobna kostkę,a czosnek przeciśnij przez praskę.
Grzyby namocz w wodzie najlepiej 2 godziny przed użyciem,aż zmiękną.
Z liści kapusty odetnij zgrubiałe części,wrzuć na osolony wrzątek i pozostaw na 15 minut,odcedź,ostudź i dobrze odciśnij z wody.
Boczek podsmaż na patelni do wytopienia tłuszczu,dodaj cebulę i grzyby,dopraw sola i pieprzem,wymieszaj,ostudź,
Po tym czasie dodaj,czosnek,jajko i bułkę tartą,ponownie wymieszaj.
2.Schab umyj,osusz,następnie natnij go wzdłuż na wierzchu w czterech miejscach nie docinając w środku do końca,natrzyj mięso solą i pieprzem.
W naciętych rowkach schabu,umieść farsz,całość zwiń w liście kapusty ułożone po dwa w rzędzie,tak aby nachodziły na siebie.
Po czym umieść w rękawie do pieczenia,zroluj i zepnij dołączonymi klipsami,przełóż na blaszkę i piecz w temperaturze 180 C około 60 minut.
Komentarze