Sałatka warstwowa z kurczakiem i młodą kapustą

4.5 (190 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sałatki warstwowe pięknie wyglądają na stole, prezentując składniki z których są przygotowane. Serwowana w kieliszkach wygląda efektownie i świetnie nadaje się na przyjęcia.
Kurczak gyros idealnie komponuje się z kruchą kapustą, słodkawymi pomidorkami i wyrazistym kiszonym ogórkiem. Sałatka świetnie smakuje również jako dodatek do dań z grilla

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ½ główki młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała/pekińska lub sałata)
    2 piersi z kurczaka
    łyżka masła
    łyżka oliwy z oliwek
    mieszanka przypraw: sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek, mielona kolendra, rozmaryn, majeranek, tymianek, kurkuma, cynamon lub gotowa przyprawa gyros
    4 ogórki kiszone
    250g pomidorków koktajlowych
    200ml jogurtu greckiego
    sos sałatkowy ziołowy
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Sałatka warstwowa z kurczakiem i młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno szatkujemy. Układamy na dnie kieliszków. Kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwę z oliwek z masłem. Doprawiamy przyprawą gyros. Kurczaka lekko chłodzimy i nakładamy na warstwie kapusty. Ogórki kroimy w kostkę. Układamy na mięsie. Z jogurtu greckiego i sosu sałatkowego przygotowujemy dresing. Nakładamy na ogórki. Całość wieńczyli połówkami pomidorków koktajlowych. Dekorujemy listkiem zieleniny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować