Rolada cytrynowa z galaretkami

4.5 (187 ocen)

  • 45 min

Przepyszna rolada biszkoptowa z galaretkami i cytrynową nutą. Polecam na urodziny, zamiast tortu.

  • 45 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    100 gr cukru pudru
    80 gr mąki pszennej
    20 gr mąki ziemniaczanej
    1 łyżka cukru waniliowego
    8 żółtek
    4 białka
    Szczypta soli
    KREM:
    1 galaretka cytrynowa
    1 galaretka pomarańczowa
    1 op. mascarpone
    1 kubek śmietanki 30%
    2 śmietan fixy
    Starta skórka i sok z 1 cytryny
    1 kieliszek rumu
    2 łyżki cukru z wanilią
    Cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Rolada cytrynowa z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki przygotować każdą w innej misce w 300 ml wrzątku wg instrukcji na opakowaniu. Odstawić do całkowitego stężenia do lodówki, najlepiej na całą noc.
  • 2. Żółtka zmiksować z połową cukrem pudrem na puch. Dodać cukier waniliowy i dalej zmiksować. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać pozostały cukier puder i jeszcze raz zmiksować na sztywną pianę. Mąki wymieszać i przesiać. Do żółtek dodawać na przemian odrobinę mąki i pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto.
  • 3. Blachę, dużą z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto wylać na blachę, równomiernie rozprowadzić łopatką, tworząc prostokąt. Piec na środkowym poziomie w rozgrzanym do 220stC piekarniku ok. 10 minut. Do suchego patyczka. Piekłam góra-dół z termoobiegem.
  • 4. Upieczony biszkopt od razu po wyciągnięciu z piekarnika położyć na suchą ścierkę, tak aby papier był na górze. Delikatnie ściągnąć papier i przykryć biszkopt do wystudzenia wilgotną ścierką.
  • 5. Śmietanę lekko zmiksować, dodać śmietan fixy i dokładnie ubić. Następnie dodać mascarpone, cukier z wanilią, kieliszek rumu oraz skórkę i sok z 1 cytryny. Całość dokładnie zmiksować. Galaretki pokroić nożem na kostkę. Biszkopt wysmarować warstwą kremu. Na to położyć obie galaretki w kostkach i całość posmarować pozostałym kremem. Delikatnie zwinąć w roladę. Włożyć na ok. 5 godzin do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem cytrynowy Galaretka Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować