Rolada biszkoptowa z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Blachę o wymiarach 25x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na niej pokrojone gruszki. Następnie skropić sokiem z cytryny oraz posypać cukrem trzcinowym. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę i dodać do nich cukier, zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wodę. Przygotowaną masą zalać gruszki. Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika. Blachę odwrócić do góry i wyłożyć biszkopt na suchą ściereczkę tak aby gruszki były na wierzchu. Zdjąć papier. Zaczynając od krótszego boku zrolować biszkopt. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze