Delikatna i lekka rolada z mega pysznym nadzieniem. Możecie ją zaserwować na imieniny, urodziny, spotkania rodzinne czy po prostu zrobić ja dla siebie i zjeść w towarzystwie kawki.
25 min
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
Składniki na jedną dużą roladę
Biszkopt:
5 jajek kl. M (osobno żółtka i osobno białka)
3/4 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
parę kropel esencji waniliowej
Masa serowa:
300 g sera twarogowego, kremowego np. Mój Ulubiony
1/3 szkl cukru
60 g masła
2 jajka kl M
3 i 1/2 łyżki budyniu Waniliowego w proszku bez cukru
50 ml mleka
Dodatkowo
dżem z czarnej porzeczki
polewa czekoladowa i biała
Rolada biszkoptowa z serem gotowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dosypujemy cukier i ubijamy na sztywno, wlewamy po żółtku i ubijamy na najmniejszych obrotach aż całość się połączy.
Następnie przesiewamy obie mąki razem z proszkiem do pieczenia, dolewamy esencję waniliową i mieszamy całość już nie miksera a szpatułką albo łyżką !
2. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem, wykładamy ciasto i rozsmarowujemy równo.
Pieczemy w 180 stop. przez 15-20 minut.
Nie dopuśćmy aby brzegi czy wierzch biszkoptu się za mocno zarumienił gdyż potem będzie się łamał !
3. Kiedy biszkopt się piecze szykujemy ściereczkę (może być lekko wilgotna) i obsypujemy ją cukrem pudrem. Upieczony biszkopt przekładamy na tą ściereczkę tak aby papier znalazł się u góry aby łatwo go było zdjąć i zawijamy biszkopt w roladę za pomocą ściereczki z cukrem pudrem. Zostawiamy tak zawiniętą aż do ostygnięcia.
Masa Serowa
4. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajka i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu.
Kiedy się zagotuje, dodajemy wcześniej rozmieszany w mleku budyń i całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - na szczęście wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :)
5. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
6. Następnie roladę rozwijamy i smarujemy masą zostawiając wolne brzegi a na środek wykładamy pasek dżemu (nie jest to konieczne jeśli nie lubimy) zawijamy ciasno roladę, następnie polewamy polewami ( ja tym razem nie podam przepisu na polewy bo robiłam je na oko i kombinacje różne były bo brakło mi kakao do ciemnej polewy)
Roladę schładzamy w lodówce i w niej również ją przechowujemy. Smacznego !
Komentarze