Fistaszkowo-straciatella rolada biszkoptowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W kolejnym kroku stopniowo dodawać cukier i wciąż ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia składników. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i mieszać łyżką do połączenia się składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika. Przełożyć na czystą ściereczkę i zdjąć papier. Zrolować i zostawić do ostygnięcia.
2.Nadzienie:
Kilka orzeszków odłożyć na bok, resztę zmiksować mikserem. Orzeszki powinny zbijać się na ściankach naczynia, ale nie mogą mieć konstystencji masła. Zimną śmietanę wstępnie podbić .Dodać cukier puder i zagęstnik do śmietany. Dokończyć ubijanie na sztywno. Dodać zmiksowane orzeszki. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do śmietany. Dokładnie wymieszać.
3.Wykonanie:
Biszkopt rozwinąć, nałożyć krem fistaszkowy ( 3-4 łyżki odłożyć) i dokładnie rozsmarować. Ponownie zrolować. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu i posypać posiekanymi orzeszkami ( wcześniej odłożonymi). Wstawić roladę do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Komentarze