Fistaszkowo-straciatella rolada biszkoptowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Rozpływa się w ustach i naprawdę trudno się jej oprzeć, zapraszam:)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    7 łyżek cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Nadzienie:
    400 ml śmietany 30%
    3 łyżeczki cukru pudru
    60 g orzeszków ziemnych łuskanych
    20 g czekolady gorzkiej
    1 śmietan-fix
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Fistaszkowo-straciatella rolada biszkoptowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W kolejnym kroku stopniowo dodawać cukier i wciąż ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia składników. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i mieszać łyżką do połączenia się składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika. Przełożyć na czystą ściereczkę i zdjąć papier. Zrolować i zostawić do ostygnięcia.
  • 2. Nadzienie:
    Kilka orzeszków odłożyć na bok, resztę zmiksować mikserem. Orzeszki powinny zbijać się na ściankach naczynia, ale nie mogą mieć konstystencji masła. Zimną śmietanę wstępnie podbić .Dodać cukier puder i zagęstnik do śmietany. Dokończyć ubijanie na sztywno. Dodać zmiksowane orzeszki. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do śmietany. Dokładnie wymieszać.
  • 3. Wykonanie:
    Biszkopt rozwinąć, nałożyć krem fistaszkowy ( 3-4 łyżki odłożyć) i dokładnie rozsmarować. Ponownie zrolować. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu i posypać posiekanymi orzeszkami ( wcześniej odłożonymi). Wstawić roladę do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzeszki ziemne Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować