Smerfowa rolada biszkoptowa zachwyci każdego

4.78 (18 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i galaretką to super ciacho do popołudniowej kawki i nie tylko. Nazwałam tą roladą smerfową, bo ma właśnie taki smerfowy kolor. A przede wszystkim jest mega pyszna i na pewno zaciekawi gości. Świetny pomysł na ciasto na kinderbal. Na moim kanale YouTube - Gotowanie Po Mojemu - zobaczysz jak łatwo zrobić taką roladę :-)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka w rozmiarze M
    5 łyżek mąki pszennej typ 450
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g drobnego cukru
    1 galaretka borówkowa
    1 galaretka szafirowa
    1 łyżeczka żelatyny
    200-250 ml śmietany 30% lub 36%
Wystaw ocenę:

4.78 (18 ocen)

Zobacz również:

Rolada biszkoptowa

Smerfowa rolada biszkoptowa zachwyci każdego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej rozpuści galaretkę borówkową w 400 ml gorącej wody, po wystudzeniu przelać do prostokątnego naczynia i włożyć do lodówki.

    Następnego dnia godzinę przed planowanym robieniem ciasta rozpuścić galaretkę szafirową i 1 łyżeczkę żelatyny w 200 ml gorącej wody i wystudzić.

    Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

    Do miski lub misy robota wbić całe jajka, wsypać 100 g cukru i całość ubić na puszystą masę. Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy jajecznej.

    Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć biszkopt i rozsmarować go cienko na całej powierzchni.

    Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 12 minut.

    Po wyjęciu biszkopt od razu przełożyć na bawełniany ręcznik kuchenny, zdjąć papier i zwinąć biszkopt razem z ręcznikiem w roladę. Pozostawić do wystudzenia.
    Galaretkę borówkową pokroić na małe kawałki. Śmietanę ubić na sztywno, wlać galaretkę szafirową i całość dokładnie wymieszać. Dodać kawałki galaretki i raz jeszcze delikatnie wymieszać.

    Biszkopt rozwinąć, rozsmarować na nim bitą śmietanę z galaretką i ponownie zwinąć.

    Włożyć do lodówki na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

    SMACZNEGO!!!

Porady

Rolada najlepiej smakuje zrobiona dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Mąka tortowa Jajka Śmietana 30%

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować