• Pulpety rybne w zalewie

    Dodane przez: Konto nieaktywne

  • IDEALNE NIE TYLKO NA WIGILIĘ

    Zdjęcia i filmy dodane przez innych użytkowników

    Składniki

    Produkty na pulpety na ok. 34 sztuki:
    1.30 kg filetów rybnych, u mnie z dorsza
    1 bułka namoczona w mleku, potem osączona na sitku
    1 duża cebula pokrojona w kostkę i zeszklona ze szczyptą cukru i przyprawy uniwersalnej, na rozgrzanym oleju. Wystudzić.
    2 surowe jajka
    6 łyżek kaszy manny
    4 łyżki bułki tartej
    Sok z połowy cytryny
    Posiekany koperek
    Pieprz kolorowy i cytrynowy
    Sól lub przyprawa uniwersalna
    ZALEWA:
    6 szklanek wody
    ¾ szklanki octu 10%
    0,5 szklanki cukru + jeszcze 1 łyżka
    1 płaska łyżka soli
    1 duży listek laurowy
    5 ziarenek ziela angielskiego
    1 marchewka pokrojona w talarki
    1 cebula pokrojona w półkrążki

  • Sposób przygotowania

    1.
    PULPETY RYBNE - krok 1

    WYKONANIE PULPETÓW W maszynce do mięsa zemleć razem : rybę, przesmażoną cebulę i osączoną bułkę. Wbić jajka, dodać koperek, kaszę, bułkę tartą, przyprawy i wyrobić na jednolitą masę. Odstawić na kilka minut, aby kasza spęczniała. Formować kotlety, panierować je w bułce tartej i obsmażyć na rumiano. Dopiec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut.

    2.
    ZALEWA DO PULPETÓW - krok 2

    WYKONANIE ZALEWY: Zagotować wodę z octem, cukrem, solą, listkiem i zielem. Dodać marchewkę i gotować 10 minut. Potem dodać cebulę i gotować 2-3 minuty.

    3.
    PULPETY W ZALEWIE - krok 3

    Pulpety włożyć do dużego słoja, zalać je gorącą zalewą.Zakręcić. Wystudzić w temperaturze pokojowej i wynieść w chłodne miejsce Gdy robimy pulpety na święta , wtedy należy zrobić je ok 2 tygodnie wcześniej Jednak smakują również na drugi, trzeci dzień. Polecam, bo są pyszne

  • Słowa kluczowe (tagi):

    zdrowie_na_talerzu, moj_niedzielny_obiad
  • dodaj komentarz 24 komentarzy
    • Konto nieaktywne
      2012-11-13T21:44:09+01:00 Konto nieaktywne
      polecam też niżej wymieniony przepis, które wypróbowałam:
      http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/nutella-z-dyni-4
    • Konto nieaktywne
      2012-11-13T21:44:54+01:00 Konto nieaktywne
    • Bo-Bożena
      2012-11-14T11:46:08+01:00 Bo-Bożena
      Wyglądają naprawdę przepysznie :)
    • Konto nieaktywne
      2012-11-14T14:22:24+01:00 Konto nieaktywne
      i tak smakują, Bożenko warto je zrobić. Pozdrawiam serdecznie
    • anka1988
      2012-11-21T21:22:28+01:00 anka1988
      Jak warto to zrobię, wyglądaja smacznie, aż ślinka człowiekowi cieknie na sam ich widok.
    • Konto nieaktywne
      2012-11-21T21:24:54+01:00 Konto nieaktywne
      polecam szczerze, moja rodzinka oszalała na ich punkcie, ale postanowiłam ich przetrzymać do Wigilii
    • anemon
      2012-11-30T22:15:59+01:00 anemon
      Dla mnie tak przygotowane pulpety to zupełna nowość. Zapisuję sobie przepis do zrobienia, pewnie nie na Wigilię, bo u mnie zawsze musi być to samo, ale wypróbuję z pewnością. Joanno to u Ciebie tradycyjne od pokoleń danie wigilijne czy taka nowsza tradycja?
    • Konto nieaktywne
      2012-12-01T09:47:29+01:00 Konto nieaktywne
      Zrobiłam je pierwszy raz ale tak nam posmakowały, że muszą być na Wigilijnym stole , nie ociągaj się tylko zrób, a przekonasz się sama,
    • anemon
      2012-12-01T11:50:13+01:00 anemon
      Już zapisałam sobie przepis, więc zrobię na pewno.
    • Konto nieaktywne
      2012-12-01T12:21:13+01:00 Konto nieaktywne
      cieszę się
    • anka1988
      2012-12-02T13:17:54+01:00 anka1988
      Ja już jestem co raz bliżej ich wykonania, zrobiłam następny krok bo wydrukowałam przepis, pozostaje tylko kupić składniki i wziąść się do roboty :)
    • Konto nieaktywne
      2012-12-02T14:41:00+01:00 Konto nieaktywne
      Aniu czekam na efekty
    • Gosia123
      2012-12-19T18:24:27+01:00 Gosia123
      Joasiu zrobiłam wczoraj te pulpeciki na Wigilię ale zaczęłam kosztować najpierw jeden, drugi.. później mój mąż się dołączył do próbowania, mama też mnie odwiedziła i tak właśnie tym sposobem na Wigilię został mi pusty słoik. Naprawdę polecam wszystkim te pulpety są rewelacyjne i napewno nie raz je jeszcze zrobię. Pozdrawiam
    • niki12
      2012-12-19T18:37:36+01:00 niki12
      A ja zrobiłam je wczoraj, były pyszne, miały dotrwać do Wigilii, niestety nie udało się. Muszę zrobić kolejną porcję:)
    • Konto nieaktywne
      2012-12-19T19:09:28+01:00 Konto nieaktywne
      Dziękuję, dlatego tak je polecałam, one wprost uzależniają a plusem jest fakt, że mogą postać dłużej tylko trzeba dobrze schować przed domownikami.
    • Konto nieaktywne
      2012-12-19T19:14:31+01:00 Konto nieaktywne
      Ja też już zrobiłam, ale tym razem ukryłam je dobrze hi..hi..
    • Konto nieaktywne
      2012-12-19T19:27:51+01:00 Konto nieaktywne
      Polecam też tą rybkę, smakuje równie smacznie http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ryba-w-zalewie-6
    • anemon
      2013-01-30T12:31:33+01:00 anemon
      Jak obiecałam, tak zrobiłam i gorąco polecam taki sposób na danie z ryb.
    • anka1988
      2013-03-29T09:12:44+01:00 anka1988
      Wczoraj zrobiłam pulpeciki, jeszcze "przechodzą" w słoiku, wieczorem będziemy próbować na kolację :) wyglądają smacznie. Ja zrobiłam z mintaja, jak na razie z połowy porcji na wypróbowanie :)
    • anka1988
      2013-03-29T11:33:52+01:00 anka1988
      Oczywiście do kolacji nie wytrzymałam i musiałam spróbować pulpecików wcześniej, są PYSZNE! Polecam gorąco. Ja zamiast koperku dodałam pietruszkę, bo tylko ją miałam :) I do zalewy, robiąc połówkę dodałam 3/4 szklanki octu bo moja rodzina uwielbia ostre potrawy :) Dziękuj Joasiu za pyszny przepis!
    • Konto nieaktywne
      2013-03-29T13:59:38+01:00 Konto nieaktywne
      Aniu Twoje kotleciki wyglądają bardzo apetycznie a ja cieszę się, że posmakowały, co do dodatków to wiadomo, każdy może urozmaicać przepis po swojemu, ja z kolei nie miałam pietruszki:) ale bardzo lubię koperek, bardziej od pietruszki:)
    • Konto nieaktywne
      2013-03-29T14:00:45+01:00 Konto nieaktywne
      Pulpety im dłużej stoją tym są lepsze, dlatego są przydatne na imprezki, bo można je wcześniej przygotować.
    • anka1988
      2013-03-29T14:13:39+01:00 anka1988
      Obawiam się że u mnie w domu nie obstaną dłużej niż 2 dni, bo zostaną zjedzone :P takie dobre rzeczy zawsze szybko ze stołu i z lodówki zmykają :D
    • Konto nieaktywne
      2013-03-29T14:15:52+01:00 Konto nieaktywne
      Aniu bardzo się cieszę:))

Dodane przez: Konto nieaktywne

Konto nieaktywne

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-11-13T11:37:22+01:00

3762 odwiedziny


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »