• Dla 2 osób
  • Łatwy

Hinduska wersja potrawy znanej jako pilaw.W Indiach pulao jada się bez mięsa. Wspaniałe w smaku samodzielne danie.Oczywiście możemy je jadać jako dodatek do potraw mięsnych.Moja wersja jest wege.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż (brązowy,naturalny): 2 szklanki
    - bulion (warzywny lub drobiowy może być z kostki): 4 szklanki
    - kmin rzymski: 0.5 łyżeczki
    - oliwa: 1 łyżka
    - masło klarowane (lub tradycyjne): 1 łyżka
    - czosnek kolorowy (mielony): 1 szczypta
    - pieprz kolorowy (rozgnieciony w moździerzu): 0.5 łyżeczki
    - żółtko (ugotowane na twardo): 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bulion Dania główne

Pulao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż wypłukać w zimnej wodzie,osączyć.
  • 2. W garnku rogrzać oliwę,dodać masło.Do garnka wsypać wypłukany ryż,wlać 3,5 szklanki gorącego bulionu,dodać kmin rzymski,kolorowy pieprz,kolorowy czosnek,sól do smaku,przykryć pokrywką i dusić 15 minut (na tym etapie gotowania nie mieszać potrawy,dusić na małym ogniu).
  • 3. Dolać pół szklanki bulionu,przykryć pokrywką, otulić ręcznikiem lub kocem (by ryż wchłonął cały płyn),odstawić na 10-12 minut.
  • 4. Ugotować jajko na twardo,wyjąć żółtko,pokruszyć.Pulao podawać z żółtkiem.
  • 5. Uwaga:pulao doprawiłam według własnych upodobań,również żółtko dodałam dla urozmaicenia smaku potrawy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kumin (kmin rzymski) Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować