Hinduska wersja potrawy znanej jako pilaw.W Indiach pulao jada się bez mięsa. Wspaniałe w smaku samodzielne danie.Oczywiście możemy je jadać jako dodatek do potraw mięsnych.Moja wersja jest wege.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- ryż (brązowy,naturalny): 2 szklanki
- bulion (warzywny lub drobiowy może być z kostki): 4 szklanki
- kmin rzymski: 0.5 łyżeczki
- oliwa: 1 łyżka
- masło klarowane (lub tradycyjne): 1 łyżka
- czosnek kolorowy (mielony): 1 szczypta
- pieprz kolorowy (rozgnieciony w moździerzu): 0.5 łyżeczki
- żółtko (ugotowane na twardo): 1 sztuka
- sól: 1 szczypta
2.W garnku rogrzać oliwę,dodać masło.Do garnka wsypać wypłukany ryż,wlać 3,5 szklanki gorącego bulionu,dodać kmin rzymski,kolorowy pieprz,kolorowy czosnek,sól do smaku,przykryć pokrywką i dusić 15 minut (na tym etapie gotowania nie mieszać potrawy,dusić na małym ogniu).
3.Dolać pół szklanki bulionu,przykryć pokrywką, otulić ręcznikiem lub kocem (by ryż wchłonął cały płyn),odstawić na 10-12 minut.
4.Ugotować jajko na twardo,wyjąć żółtko,pokruszyć.Pulao podawać z żółtkiem.
5.Uwaga:pulao doprawiłam według własnych upodobań,również żółtko dodałam dla urozmaicenia smaku potrawy.
Komentarze