KOTLETY Z SOCZEWICY I KASZY JAGLANEJ bezglutenowe, wegetariańskie

5 (162 ocen)

  • 35 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Dziś przygotowałam dla Was pyszne, chrupiące kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej inspirowane moimi ukochanymi smakami Indii – z dodatkiem curry i kminu rzymskiego.

Niesamowicie aromatyczne!

Świetnie smakują np. z sosem z pieczonych pomidorów albo papryki.

Są idealnym pomysłem na obiad!

  • 35 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * ugotowana kasza jaglana – 3/4 szkl
    * ugotowana soczewica czerwona – 3/4 szkl
    * jajko – 1 szkl
    * bułka tarta bezglutenowa – 2-3 łyżki
    * maka ryżowa – 1 czubata łyżka
    * masło – 3 łyżki
    * czosnek -2 ząbki
    * cebula – 1 szt
    * sól, pieprz, curry, kmin rzymski – do smaku
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej bezglutenowe, wegetariańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Na odrobinie oleju przesmażamy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek.

    Dodajmy curry i kmin rzymski, wrzucamy ugotowaną soczewicę i kaszę jaglaną- mieszamy.

    Przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą oraz mąkę.

    Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie formujemy niewielkie kotleciki.

    Smażymy na rumiano na rozgrzanym maśle.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Groch Kumin (kmin rzymski) Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować