Przysmak jogurtowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka Digestive drobno pokruszyć (wrzucić je do woreczka i potłuc za pomocą tłuczka do mięsa). Masło roztopić w małym garnuszku a następnie dodać do ciastek. Dokładnie wymieszać. Powstałą mieszaniną wyłożyć dno tortownicy (23cm), odstawić do lodówki do zastygnięcia.
2.Żelatynę wsypać do kubeczka, zalać kilkoma łyżkami wody, wymieszać i odstawić. Jogurt wlać do dużej miski, dodać serek kremowy i cukier waniliowy i miksować kilka minut. Następnie, ciągle mieszając, dodawać cukier puder. Namoczoną żelatynę zalać gorącą wodą (ok. 1/3 kubka), wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, dodawać po jednej łyżce do masy jogurtowej jednocześnie ją miksując. Masę wlać na spód ciasteczkowy i odstawić do lodówki do czasu stężenia.
3.Żelatynę przeznaczoną na owocową galaretkę zalać kilkoma łyżeczkami wody, wymieszać i odstawić. Truskawki umyć, odszypułkować (ja użyłam mrożonych). Wrzucić do garnka zasypać cukrem waniliowym i cukrem pudrem, wymieszać i podgrzewać na niewielkim ogniu do czasu, aż owoce zaczną puszczać sok. Następnie zmiksować je za pomocą blendera, przetrzeć przez sitko, aby mus był aksamitnie gładki. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody, rozpuścić i wymieszać z musem. Ostudzoną 'galaretkę' owocową wylać na stężałą masę jogurtową. Odstawić do lodówki do kompletnego stężenia.
Komentarze