Żytni chleb z serwatką na zakwasie

4.5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Żytni chleb na żytnim zakwasie z dodatkiem serwatki jest bardzo smaczny i długo świeży, bogaty w wiele wartościowych składników.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • ŻUREK:
    aktywny zakwas żytni – 40 g
    woda – 120 g
    mąka żytnia typ 720 – 40g

    KWAS:
    mąka żytnia typ 720 – 370 g
    serwatka – 300 ml
    drożdże instant - 1/2 łyżeczki
    cały żurek – 200 g

    CIASTO WŁAŚCIWE:
    mąka żytnia typ 720 – 420 g
    mąka pszenna typ 2000 – 150 g
    woda – 200 g
    sól – 1,5 łyżeczki
    cały kwas
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Żytni chleb z serwatką na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki żurku wymieszać w misce, nakryć ją folią spożywczaą i odstawić w ciepłe miejsce na 18-20 godzin.
  • 2. Po tym czasie żurek wymieszać ze składnikami kwasu, również miskę nakryć folią i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce.
  • 3. W wodzie rozpuścić sól i wlać ją do kwasu, wymieszać. Dodać obie mąki i wyrabiać ciasto około 5 minut. Odstawić do wyrastania.
  • 4. Wyrośnięte ciasto przełożyć do dwóch wysmarowanych masłem i obsypanych otrębami keksówek o wymiarach 27x13 cm. Odstawić do wyrośnięcia.
  • 5. Wyrośnięte ciasto naciąć ostrym nożem i wstawić do nagrzanego do 240°C piekarnika, na dno wrzucić garść kostek lodu i piec 10 minut. Następnie wypuścić parę, obniżyć temperaturę do 100°C i piec 30 minut. Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka żytnia Sery Zakwas

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować