Aby przygotować zakwas na chleb, potrzebna jest mąka żytnia razowa i woda. Z tych dwóch składników powstaje naturalny produkt, który wpływa na smak, jakość i strukturę naszego bochenka. To naturalny spulchniacz, dzięki któremu pieczywo jest też dłużej świeże i bardziej wilgotne. O ile chleby na drożdżach są pyszne, wiele osób twierdzi, że to właśnie chleb na zakwasie nie ma sobie równych.

 

Jak wyhodować zakwas na chleb

Cały proces hodowania tego naturalnego spulchniacza teoretycznie zamyka się w trzech dniach i po tym czasie zakwas powinien już nadawać się do wykorzystania. Jednak wiadomo, że taki świeży i młody nie będzie miał tyle „mocy”, by dało się tylko na nim upiec bochenek. Dlatego na kilka pierwszych podejść, lepiej wybierać przepisy na chleby z dodatkiem drożdży oraz nie ograniczać się do 3 dni hodowania zakwasu, a przeciągnąć ten proces do 7 dni, co sprawi, że zakwas będzie mocniejszy i lepiej będzie pracował.

 

Zakwas na chleb – dzień pierwszy

Rano: w szklanym naczyniu – na przykład słoiku – mieszamy ze sobą 100g mąki żytniej razowej (typ 2000) z 100 g przegotowanej, letniej wody. Mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji, przykrywamy słoik ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Wieczorem: po 12 godzinach od stworzenia zakwasu mieszamy go łyżką, przykrywamy i odstawiamy ponownie w ciepło

 

Zakwas na chleb – dzień drugi

Rano: bierzemy połowę zakwasu z poprzedniego dnia i mieszamy go ze 100 g mąki żytniej razowej i 100 g letniej, przegotowanej wody. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Drugą część zakwasu wyrzucamy.

Wieczorem: po 12 godzinach od „dokarmienia”, nasz zakwas mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie w miejsce o temperaturze pokojowej.

 

Zakwas na chleb – dzień trzeci

Rano: odejmujemy połowę zakwasu od tego, co już mamy – jedną część wyrzucamy, drugą dokarmiamy mieszanką 100 g mąki żytniej razowej i 100 g ciepłej przegotowanej wody. Mieszamy, by składniki połączyły się, przykrywamy naczynie z zakwasem ściereczką i odstawiamy w ciepło.

Wieczór: 12 godzin po dokarmieniu zakwasu mieszamy go. Zakwas jest gotowy, by upiec na nim pierwszy bochenek.

 

Po czym poznać, że zakwas na chleb jest gotowy do użycia? Po pierwsze po kilku godzinach od dokarmienia go powinien on zwiększyć swoja objętość – urosnąć, a jego struktura powinna stać się bardziej „bąbelkowa”. Zakwas powinien tez przyjemnie i delikatnie pachnieć jabłkami. Jeśli tak się nie dzieje, trzeba po prostu go dokarmiać trzymając się powyższego harmonogramu.