Chleb "pięć ziaren" na zakwasie

  • wyświetlono: 675 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 1

Jeśli lubicie chleby z mnóstwem ziaren, to koniecznie musicie ten chleb sobie upiec. Piekę dużo różnych chlebów, ale jak do tej pory, to ten jest moim ulubionym. Upiekłam go na podstawie przepisu J. Hamelmana.

anemon
  • 24 porcje
  • 240min
  • Trudny

Składniki

LEVAIN:
mąka pszenna typ 650 - 230 g
woda - 290 g
aktywny zakwas żytni - 50 g

NAMOCZONE ZIARNO:
łamane ziarno żyta - 80 g
orkisz – 70 g
owies – 70 g
siemię lniane - 80 g
słonecznik - 70 g
wrząca woda – 370 g
sól – 10 g

CIASTO:
mąka pszenna typ 650 – 450 g
mąka pszenna typ 2000 - 230 g
woda – 240 g
sól - 10 g
drożdże instant – 5 g
namoczone ziarno - 680 g
levain - 570 g

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb "pięć ziaren" na zakwasie

  • Chleb "pięć ziaren" na zakwasie1. LEVAIN: w misce aktywny zakwas żytni wymieszać z wodą, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin.
  • Chleb "pięć ziaren" na zakwasie2. NAMOCZONE ZIARNO: wszystkie ziarna i sól zalać wrzątkiem, wymieszać. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin.
  • Chleb "pięć ziaren" na zakwasie3. CIASTO: wszystkie składniki ciasta wyrobić z wcześniej przygotowanym levain oraz namoczonymi ziarnami. Miskę z ciastem nakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90 minut. Ciasto składać co 45 minut. Następnie przełożyć do dwóch foremek o wymiarach 30x11 cm, wysmarowanych masłem i obsypanych mąką. Odstawić do wyrośnięcia.
  • Chleb "pięć ziaren" na zakwasie4. Wyrośnięte bochenki naciąć ostrym nożem i wstawić do nagrzanego do 240°C piekarnika, piec 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec 30 minut. Upieczone chleby wyjąć z piekarnika. Jeśli stukając w spód chleba słyszymy głuchy odgłos, to znaczy, że chleb jest upieczony. Wyłożyć na kratkę kuchenną i wystudzić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

orkiszsiemię lnianezakwasdomowy chlebchleb na zakwasieowiesżytochleb z ziarnamina zakwasiewieloziarnisty chlebchleb z ziarnami zbóż

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb wieloziarnisty na zakwasie

Dodane przez: mariwanna

Chleb wieloziarnisty na zakwasie

Wieloziarnisty, na zakwasie, z...

Domowy chleb na zakwasie

Dodane przez: 2milutka

Wiejski chleb na zakwasie

Przepyszny domowy chlebek na zakwasie...

Chleb pytlowy na zakwasie

Dodane przez: alaaa

Chleb pytlowy na zakwasie

Zapach pieczonego w domu chleba...

Przepyszny chleb pszenny na zakwasie żytnim z dodatkiem kaszy jaglanej i mąki jaglanej. Wilgotny, sycący, zdrowy! I długo świeży

Dodane przez: Alex M

Chleb jaglany na zakwasie

Przepyszny chleb pszenny na zakwasie...

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Dodane przez: Skotka

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Bardzo smaczny, miękki, puszysty...

Chleb na nocnym zakwasie

Dodane przez: Agusiowe smakołyki

Chleb na nocnym zakwasie

Przepis na ten chleb, pochodzi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE