Chleb "pięć ziaren" na zakwasie

  • wyświetlono: 786 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 1

Jeśli lubicie chleby z mnóstwem ziaren, to koniecznie musicie ten chleb sobie upiec. Piekę dużo różnych chlebów, ale jak do tej pory, to ten jest moim ulubionym. Upiekłam go na podstawie przepisu J. Hamelmana.

anemon
  • 24 porcje
  • 240min
  • Trudny

Składniki

LEVAIN:
mąka pszenna typ 650 - 230 g
woda - 290 g
aktywny zakwas żytni - 50 g

NAMOCZONE ZIARNO:
łamane ziarno żyta - 80 g
orkisz – 70 g
owies – 70 g
siemię lniane - 80 g
słonecznik - 70 g
wrząca woda – 370 g
sól – 10 g

CIASTO:
mąka pszenna typ 650 – 450 g
mąka pszenna typ 2000 - 230 g
woda – 240 g
sól - 10 g
drożdże instant – 5 g
namoczone ziarno - 680 g
levain - 570 g

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb "pięć ziaren" na zakwasie

  • Chleb "pięć ziaren" na zakwasie1. LEVAIN: w misce aktywny zakwas żytni wymieszać z wodą, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin.
  • Chleb "pięć ziaren" na zakwasie2. NAMOCZONE ZIARNO: wszystkie ziarna i sól zalać wrzątkiem, wymieszać. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin.
  • Chleb "pięć ziaren" na zakwasie3. CIASTO: wszystkie składniki ciasta wyrobić z wcześniej przygotowanym levain oraz namoczonymi ziarnami. Miskę z ciastem nakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90 minut. Ciasto składać co 45 minut. Następnie przełożyć do dwóch foremek o wymiarach 30x11 cm, wysmarowanych masłem i obsypanych mąką. Odstawić do wyrośnięcia.
  • Chleb "pięć ziaren" na zakwasie4. Wyrośnięte bochenki naciąć ostrym nożem i wstawić do nagrzanego do 240°C piekarnika, piec 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec 30 minut. Upieczone chleby wyjąć z piekarnika. Jeśli stukając w spód chleba słyszymy głuchy odgłos, to znaczy, że chleb jest upieczony. Wyłożyć na kratkę kuchenną i wystudzić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

orkiszsiemię lnianezakwasdomowy chlebchleb na zakwasieowiesżytochleb z ziarnamina zakwasiewieloziarnisty chlebchleb z ziarnami zbóż

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb wieloziarnisty na zakwasie

Dodane przez: mariwanna

Chleb wieloziarnisty na zakwasie

Wieloziarnisty, na zakwasie, z...

Chleb pszenny na zakwasie

Dodane przez: alaaa

Chleb pszenny na zakwasie

To do tej pory najłatwiejszy chleb...

zakwas na chleb

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Zakwas na domowy chleb

Nie ma nic przyjemniejszego niż...

Chleb Polski

Dodane przez: Sayuri

Chleb Polski na zakwasie

To jest chleb, którego smaku się...

Chleb pytlowy na zakwasie

Dodane przez: alaaa

Chleb pytlowy na zakwasie

Zapach pieczonego w domu chleba...

Przepyszny chleb pszenny na zakwasie żytnim z dodatkiem kaszy jaglanej i mąki jaglanej. Wilgotny, sycący, zdrowy! I długo świeży

Dodane przez: Alex M

Chleb jaglany na zakwasie

Przepyszny chleb pszenny na zakwasie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE