Polędwiczka z boczkiem w sosie z zielonego pieprzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W miseczce łączymy łyżkę oleju, wędzoną paprykę, sól i czosnek granulowany. Przygotowaną mieszanką nacieramy polędwiczkę, umieszczamy ją w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Obsmażamy polędwiczkę przez 2 minuty z każdej strony do lekkiego zarumienienia. Mięso przekładamy na deskę i owijamy plastrami boczku. Ponownie układamy ją w naczyniu żaroodpornym i obkładamy gałązkami świeżego tymianku. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni w funkcji góra-dół. W czasie pieczenia gotujemy ziemniaki i szykujemy sos.
Na patelni, na której było smażone mięso umieszczamy przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardy i pieprz. Zalewamy śmietanką i płynem wytopionym podczas pieczenia polędwiczki. Sos obficie doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Podgrzewamy do zgęstnienia.
Mięso kroimy na kilkucentymetrowe kawałki, serwujemy z ziemniakami i sosem. Smacznego!
Komentarze