Polędwiczka z boczkiem w sosie z zielonego pieprzu

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Pomysł na mięsny obiad z oryginalnym sosem.

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    500 g polędwiczki wieprzowej
    100 g boczku wędzonego w plastrach
    200 ml śmietanki 30%
    20 g odsączonego zielonego pieprzu
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka musztardy francuskiej
    1 łyżeczka musztardy miodowej
    1 duży ząbek czosnku
    0,5 łyżeczki soli
    0,5 łyżeczki wędzonej papryki
    0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
    świeży tymianek
    ziemniaki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczka z boczkiem w sosie z zielonego pieprzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce łączymy łyżkę oleju, wędzoną paprykę, sól i czosnek granulowany. Przygotowaną mieszanką nacieramy polędwiczkę, umieszczamy ją w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
    Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Obsmażamy polędwiczkę przez 2 minuty z każdej strony do lekkiego zarumienienia. Mięso przekładamy na deskę i owijamy plastrami boczku. Ponownie układamy ją w naczyniu żaroodpornym i obkładamy gałązkami świeżego tymianku. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni w funkcji góra-dół. W czasie pieczenia gotujemy ziemniaki i szykujemy sos.
    Na patelni, na której było smażone mięso umieszczamy przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardy i pieprz. Zalewamy śmietanką i płynem wytopionym podczas pieczenia polędwiczki. Sos obficie doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Podgrzewamy do zgęstnienia.
    Mięso kroimy na kilkucentymetrowe kawałki, serwujemy z ziemniakami i sosem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe Pieprz zielony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować