Polędwiczki w sosie chrzanowym

4.5 (158 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Polędwiczki w takim sosie są bardzo smaczne i aromatyczne, podałam je z kopytkami dyniowymi, uważam że najbardziej pasują. Polędwiczki lubię pod każdą postacią, są smaczne i szybkie do przyrządzenia.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
    6 łyżek tartego chrzanu
    100 ml. śmietany 30%
    2 listki laurowe
    2 ziela angielskie
    1 łyżka domowej jarzynki
    Sól
    Świeżo mielony pieprz czerwony
    2 łyżki mąki pszennej
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Polędwiczki w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki kroimy w plastry, lekko rozbijamy dłonią, na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, obsmażamy mięso na rumiany kolor. W garnku zagotowujemy niewielką ilość wody z listkami laurowymi, zielem angielskim oraz domową jarzynką, przekładamy mięso i dusimy na małym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy chrzan, doprawiamy do smaku solą, chwilę jeszcze podgrzewamy. Sos zagęszczamy mąką wymieszaną z niewielka ilością wody, wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku świeżo mielonym czerwonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować