Ciastka francuskie z kremem migdałowym i jabłkami

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ekspresowy wypiek z ciasta francuskiego z wyjątkowym kremem na bazie migdałów. Ciastka najpyszniejsze są na drugi dzień.

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g ciasta francuskiego

    100 g migdałów
    100 g masła w temperaturze pokojowej
    100 g cukru
    1 duże jajko
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    1 łyżka mąki
    1 łyżka soku z pomarańczy

    400 g jabłek

    1 jajko
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciastka francuskie z kremem migdałowym i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na 12 prostokątów. W siekaczu umieszczamy migdały i bardzo drobno mielimy. Dodajemy do nich masło, cukier, jajko, mąkę, sok z pomarańczy i cukier waniliowy. Miksujemy przez kilka minut do uzyskania bardzo puszystej masy. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Na każdy prostokąt wykładamy po łyżce kremu i delikatnie rozsmarowujemy, tak aby pozostały wolne brzegi (jeżeli będzie go za dużo to krem wypłynie na boki). Na wierzchu układamy pokrojone jabłka. Brzegi nakłuwamy widelcem i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy do zarumienienia przez około 25 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku w funkcji góra-dół. Ciastka studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem. Serwujemy do kawy i herbaty. Smacznego!

Porady

Pozwól ciastkom dobrze wystygnąć. Przechowuj je pod przykryciem lub w zamkniętym pojemniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Migdały Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować