Polędwiczka w sosie kurkowym z kaszą

4.25 (4 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jesienią matka natura obdarowuje nas przeróżnymi skarbami, dzięki którym, to co wymyślamy w kulinarnych fantazjach jest tak różnorodne, że chyba możliwe tylko podczas tej pory roku, jeżeli oczywiście mowa o produktach świeżych. A jeszcze, jeżeli sami, po przez kontakt z naturą zdobyliśmy „kluczowy składnik” dania, to wartość tego co przygotowaliśmy wzrasta w dwójnasób!

Mam na myśli oczywiście grzyby i grzybobranie. Tradycyjny sposób Polaków na spędzanie czasu na świeżym powietrzu jesienią, z pożytkiem dla zdrowia i podniebienia.

Po jednej z moich wypraw na grzyby przyniosłem w koszyku kurki!

No i moja myśl, jak te grzyby zagospodarować?

Tym razem wybór padł na polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z kaszą bulgur.

Domownicy, którzy jedząc stali się jurorami w ocenie tego dania, sugerowali kolejną wyprawę na grzyby! To chyba pozytywna opinia, tak myślę…

Jeżeli drogi czytelniku chcesz się o tym sam przekonać, zacznij od grzybobrania, lub znajdź inną formę pozyskania kurek i przyrządzamy i smakujemy!

Wszystkich zainteresowanych odsyłam do szczegółowego przepisu, gdzie znajdziecie pełną listę potrzebnych produktów i opis kolejnych czynności jak przygotować polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym, z kaszą.

Smacznego.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g kurek

    500 g polędwiczki wieprzowej

    1 por

    3 łyżki jogurtu greckiego

    1 łyżka posiekanej natki pietruszki

    50 g serka górskiego z czosnkiem

    2 ząbki czosnku

    1 szklanka kaszy bulgur
Wystaw ocenę:

4.25 (4 ocen)

Polędwiczka w sosie kurkowym z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Polędwiczka w sosie kurkowym z kaszą 1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso. Gdy polędwiczka będzie obsmażona, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika (180°C) na około 20 minut. W tym czasie gotujemy kaszę, zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.

    Przygotowujemy również sos. Pokrojonego w piórka pora szklimy na odrobinie oleju. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone grzyby oraz rozgnieciony nożem czosnek. Całość smażymy około 5 minut. Do kurek dodajemy jogurt oraz serek górski, dokładnie rozprowadzamy, do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Na sam koniec wrzucamy posiekaną natkę, mieszamy i podajemy razem z pokrojoną na plastry polędwiczką oraz uprzednio ugotowaną kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować