Placek z aronią i malinami pod kokosowym budyniem

4.5 (142 ocen)

Owoce jagodowe i kokos - odealne połączenie.

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki pszennej
    200 g miękkiej margaryny
    100 g cukru
    3 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Budyń:
    1 L mleka
    6 łyżek cukru
    2 żółtka
    2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (na 1/2L mleka każde)
    120 g wiórków kokosowych

    Owoce:
    300 g aronii (u mnie z kompotu)
    200 g malin (u mnie z kompotu)

    Dodatkowo:
    2 łyżki maczku dekoracyjnego o smaku kakaowo - waniliowym
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Placek z aronią i malinami pod kokosowym budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placek z aronią i malinami pod kokosowym budyniem 1. Składniki na ciasto zagnieść. Blachę (42 x 24) wyścielić papierem do pieczenia. Boki i dno formy wylepić przygotowanym ciastem.
  • Placek z aronią i malinami pod kokosowym budyniem 2. Piec 10 min (200 st. C). Wyjąć z piekarnika.
  • Placek z aronią i malinami pod kokosowym budyniem 3. Owoce wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto.
  • Placek z aronią i malinami pod kokosowym budyniem 4. Na budyń 1/2 L mleka, cukier i wiórki kokosowe zagotować. W naczyniu dokładnie wymieszać 1/2 L mleka, żółtka i oba opakowania budyniu - wlać na wrzące mleko. Stale mieszając, ugotowć budyń. Gorący wyłożyć na owoce. Wierzch równomiernie posypać maczkiem dekoracyjnym.
  • Placek z aronią i malinami pod kokosowym budyniem 5. Ciasto ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze 35 min (200 st. C).

Porady

Owoce z kompotu można zastąpić świeżymi lub mrożonymi, wówczas ilość cukru dodanego do budyniu należy zwiększyć o około 1 łyżkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia Budyń Maliny Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować