Drożdżówki na mące orkiszowej z budyniem kokosowym i malinami

5 (1 ocen)

  • 2 godz. 10 min
  • Dla 5 osób

Moja dzisiejsza propozycja to pyszne, zakręcone domowe bułeczki drożdżowe przygotowane na mące orkiszowej z budyniem kokosowym i świeżymi malinami. Najlepiej smakują na świeżo, zaraz po upieczeniu. Takie drożdżówki zażyczyła sobie moja córeczka do szkoły. Świetnie się sprawdzą w roli drugiego śniadania, podwieczorku lub deseru.

  • 2 godz. 10 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Składniki: (około 20 drożdżówek)
    Ciasto:
    • ok. 450 mąki orkiszowej (u mnie typ 680) + do podsypania
    • 25 g świeżych drożdży (mogą być tez suche ok. 7-8 g)
    • ok. 250 ml mleka,
    • 60 g masła
    • 1 jajko,
    • 1 żółtko,
    • 3 łyżki cukru,
    Budyń:
    • 400 ml mleka,
    • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (ok. 40g),
    • 2 łyżki cukru (u mnie ksylitol fiński),
    • 2-3 łyżki wiórek kokosowych,
    Dodatkowo:
    • 300 g malin,
    • cukier puder ( u mnie zmiksowany na puder ksylitol),
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Drożdżówki na mące orkiszowej z budyniem kokosowym i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówki na mące orkiszowej z budyniem kokosowym i malinami 1. Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10-15 min, aby zwiększył swoją objętość.
    Masło rozpuszczamy i studzimy.
    Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy resztę składników oraz przygotowany rozczyn, wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od dłoni. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące dodajemy niewielką ilość mąki.
    Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
    W między czasie przygotowujemy budyń:
    W około 200 ml mleka rozpuszczamy dokładnie budyń aby nie było grudek. Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Do gotującego się mleka pomału wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i energicznie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Budyń studzimy.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką pszenną na prostokątny placek ( u mnie zazwyczaj o wielkości ok. 25 cm x 60 cm).
    Na całej powierzchni placka rozsmarowujemy wystudzony budyń, zostawiając wolne brzegi.
    Następnie ciasto zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku. Brzeg ciasta smarujemy rozbełtanym białkiem i sklejamy. Roladę tniemy w plastry o grubości około 3 cm.
    Układamy na blaszce kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne około 30 min, aby ciasto urosło. Po tym czasie, w każdej bułeczce umieszczamy po 3-4 maliny. Wkładamy razem z kratką do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Studzimy. Drożdżówki możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka orkiszowa Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować