Kruche ciasto z aronią

4.88 (156 ocen)

  • 50 min

Nie można mu się oprzeć, rozkosz dla podniebienia. W sam raz do popołudniowej kawki :)

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki
    1 kostka margaryny
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru

    Pianka:
    5 białek
    1 szklanka cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    2 budynie waniliowe po 40g
    1/2 szklanki oleju

    Oraz:
    40 dag aronii
    margaryna do formy

Wystaw ocenę:

4.88 (156 ocen)

Kruche ciasto z aronią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto.Dzielimy na 2 części. Zamrażamy. Blachę smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia.
  • 2. Na spód ścieramy na tarce większą część ciasta, lekko dociskamy dłonią i wyrównujemy. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
  • 3. Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli wsypujemy cukry, budynie, olej i miksujemy do połączenia składników.
  • 4. Na spód podpieczonego ciasta wykładamy piankę i układamy gęsto aronię. Na wierzch ścieramy drugą połowę ciasta.
  • 5. Pieczemy ok. 25 minut w 190 stopniach.
  • . 6. Studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować