Tarta z budyniem i malinami

0 (0 ocen)

Miałam dużo malin w zanadrzu a zamrażarka już pęka w szwach a więc padło na tartę. Z domowym budyniem jest pyszna.

Składniki:

  • 4 żółtka
    125 gram mąki tortowej
    100 gram masła
    50 gram cukru + 3 łyżki
    500 ml mleka
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    łyżeczka cukru waniliowego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    łyżka masła
    ok. 250- 300 gram malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta z budyniem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy. Dodajemy masło 50 gram cukru i 2 żółtka. Siekamy ciasto, szybko zagniatamy i na 30 minut wkładamy do lodówki. Wyciągamy, rozwałkowujemy na cienki placek i wykładamy forme do tarty. Ponownie wstawiamy do lodówki na 30 minut. Pieczemy do zezłocenia w temperaturze 175 stopni ok.25-30 minut.
  • 2. 400 ml mleka zagotowujemy z 3 łyzkami cukru i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko mieszamy z żółtkami mąką. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę jajeczną i szybko mieszamy, zagotowujemy.
  • image-26dycyl 3. Budyń lekko studzimy, wlekwamy na kruche ciasto i wykładamy maliny. Można posypać je cukrem pudrem.

Porady

Ugotowany budyń można przykryć folią spożywczą aby nie powstał kożuch. Piekłam w formie do tarty 26cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń waniliowy Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować