Tarta z budyniem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy. Dodajemy masło 50 gram cukru i 2 żółtka. Siekamy ciasto, szybko zagniatamy i na 30 minut wkładamy do lodówki. Wyciągamy, rozwałkowujemy na cienki placek i wykładamy forme do tarty. Ponownie wstawiamy do lodówki na 30 minut. Pieczemy do zezłocenia w temperaturze 175 stopni ok.25-30 minut.
2.400 ml mleka zagotowujemy z 3 łyzkami cukru i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko mieszamy z żółtkami mąką. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę jajeczną i szybko mieszamy, zagotowujemy.
3.Budyń lekko studzimy, wlekwamy na kruche ciasto i wykładamy maliny. Można posypać je cukrem pudrem.
Porady
Ugotowany budyń można przykryć folią spożywczą aby nie powstał kożuch. Piekłam w formie do tarty 26cm.
Komentarze