Chinkali- pierożki gruzińskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Na stolnicy przesiać mąkę, dodać olej, szczyptę soli, i stopniowo wlewać wodę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, owinąć folią spożywczą i odstawić na 30 minut aby odpoczęło.
Farsz:Cebulę wraz z czosnkiem pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju i ostudzić. Nasiona kolendry utrzeć dokładnie w moździerzu. Mięso mielone wymieszać, dodać ostudzoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, utartą kolendrę i dokładnie wyrobić. Następnie wlać bulion i wyrobić na gładką i jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
2.Ciasto rozwałkować na cienki placek, następnie dużym kubkiem (około 10-12 cm)wyciąć kółka. Na środek każdego placka wyłożyć łyżkę farszu, zawijać w harmonijkę, końcówkę wykręcić tworząc sakiewkę. Pierożki wrzucać do osolonego wrzątku i gotować około 8-10 minut. Wyjąć łyżką cedzakową, i udekorować posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
Komentarze