Chinkali- pierożki gruzińskie

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Tradycyjne danie kuchni gruzińskiej czyli pierożki z mięsem z nutą kolendry wypełnione rosołem.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    500g mąki
    2 łyżki oleju
    3/4 szklanki ciepłej wody
    szczypta soli

    Farsz:
    500g mielonego mięsa wieprzowego
    500g mielonego mięsa wołowego
    500 ml bulionu drobiowego
    2 średnie cebule
    3 łyżki oleju
    3 ząbki czosnku
    1/2 pęczka natki pietruszki
    łyżeczka nasion kolendry
    sól, pieprz
    kolendra lub natka pietruszki do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Chinkali- pierożki gruzińskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Na stolnicy przesiać mąkę, dodać olej, szczyptę soli, i stopniowo wlewać wodę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, owinąć folią spożywczą i odstawić na 30 minut aby odpoczęło.
    Farsz:Cebulę wraz z czosnkiem pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju i ostudzić. Nasiona kolendry utrzeć dokładnie w moździerzu. Mięso mielone wymieszać, dodać ostudzoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, utartą kolendrę i dokładnie wyrobić. Następnie wlać bulion i wyrobić na gładką i jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Ciasto rozwałkować na cienki placek, następnie dużym kubkiem (około 10-12 cm)wyciąć kółka. Na środek każdego placka wyłożyć łyżkę farszu, zawijać w harmonijkę, końcówkę wykręcić tworząc sakiewkę. Pierożki wrzucać do osolonego wrzątku i gotować około 8-10 minut. Wyjąć łyżką cedzakową, i udekorować posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska

Podobne przepisy

4.5 (200 ocen)

Zdobywca nagrody

Chinkali (gruzińskie pierożki)

To może cię zainteresować