Chinkali (gruzińskie pierożki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Składniki na ciasto przełożyć do miski. Dobrze zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 20 minut, żeby odpoczęło.
FARSZ
Cebulę obrać, posiekać i usmażyć. Ostudzić i dodać do mięsa. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa razem z bulionem, kolendrą i natką pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kolendrą. Wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować. Wykrawać krążki o średnicy 10 cm. Na środku każdego krążka ułożyć porcje masy mięsnej. Zwijać do środka jak sakiewki.
Wrzucać na osolony wrzątek i gotować 3 - 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.
Po ugotowaniu podawać posypane natką pietruszki lub kolendrą.
Komentarze