Chinkali (gruzińskie pierożki)

4.5 (200 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 1 osoby

dodanie bulionu sprawia, iż pierożki są bardzo soczyste

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO

    3 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki ciepłej wody
    szczypta soli

    FARSZ

    500 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    1 szklanka bulionu drobiowego
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    1 łyżeczka roztartej w moździerzu kolendry
    2 łyżki posiekanej kolendry
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Chinkali (gruzińskie pierożki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO

    Składniki na ciasto przełożyć do miski. Dobrze zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 20 minut, żeby odpoczęło.

    FARSZ

    Cebulę obrać, posiekać i usmażyć. Ostudzić i dodać do mięsa. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa razem z bulionem, kolendrą i natką pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kolendrą. Wymieszać.

    Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować. Wykrawać krążki o średnicy 10 cm. Na środku każdego krążka ułożyć porcje masy mięsnej. Zwijać do środka jak sakiewki.
    Wrzucać na osolony wrzątek i gotować 3 - 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.
    Po ugotowaniu podawać posypane natką pietruszki lub kolendrą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować