Chinkali (gruzińskie pierożki)

  • wyświetlono: 2595 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

dodanie bulionu sprawia, iż pierożki są bardzo soczyste

Kasia S
  • 1 porcje
  • 60min

Składniki

CIASTO

3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłej wody
szczypta soli

FARSZ

500 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 szklanka bulionu drobiowego
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka roztartej w moździerzu kolendry
2 łyżki posiekanej kolendry
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Chinkali (gruzińskie pierożki)

  • 1. CIASTO

    Składniki na ciasto przełożyć do miski. Dobrze zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 20 minut, żeby odpoczęło.

    FARSZ

    Cebulę obrać, posiekać i usmażyć. Ostudzić i dodać do mięsa. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa razem z bulionem, kolendrą i natką pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kolendrą. Wymieszać.

    Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować. Wykrawać krążki o średnicy 10 cm. Na środku każdego krążka ułożyć porcje masy mięsnej. Zwijać do środka jak sakiewki.
    Wrzucać na osolony wrzątek i gotować 3 - 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.
    Po ugotowaniu podawać posypane natką pietruszki lub kolendrą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogikuchnia gruzińskaMama mnie nauczyłaobiadtanie gotowaniekuchnia światowa

Komentarze

Podobne przepisy

chinkali

Dodane przez: Buka X

CHINKALI

Jedno z tradycyjnych dań kuchni...

Chinkali

Dodane przez: soowka

Chinkali

Najlepsze gruzińskie pierożki,...

Chinkali

Dodane przez: Gregorhspeed

Chinkali

Kolejne gruzińskie danie...troszkę...

Chinkali

Dodane przez: iziona

Chinkali

Malutkie pierożki z mięsnym farszem.

Chinkali

Dodane przez: RedakcjaPP

Chinkali

Podpatruję, gdy inni gotują. To...

Gruzińskie chaczapuri

Dodane przez: tycjanowa

Gruzińskie chaczapuri

Poszukując niezwykle popularnych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE