Chinkali (gruzińskie pierożki)
- wyświetlono: 2595 |
- dodany do książki kucharskiej: 3 |
- polecenia: 0
dodanie bulionu sprawia, iż pierożki są bardzo soczyste
1 porcje
60min PT60M
Składniki
CIASTO3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłej wody
szczypta soli
FARSZ
500 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 szklanka bulionu drobiowego
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka roztartej w moździerzu kolendry
2 łyżki posiekanej kolendry
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania przepisu:
Chinkali (gruzińskie pierożki)
- 1.
CIASTO
Składniki na ciasto przełożyć do miski. Dobrze zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 20 minut, żeby odpoczęło.
FARSZ
Cebulę obrać, posiekać i usmażyć. Ostudzić i dodać do mięsa. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa razem z bulionem, kolendrą i natką pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kolendrą. Wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować. Wykrawać krążki o średnicy 10 cm. Na środku każdego krążka ułożyć porcje masy mięsnej. Zwijać do środka jak sakiewki.
Wrzucać na osolony wrzątek i gotować 3 - 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.
Po ugotowaniu podawać posypane natką pietruszki lub kolendrą.
Komentarze