Wspaniałe pierożki sakiewki z ciasta pierogowego z soczystym mieszanym mięsem z rosołkiem, idealne na obiad lub ciepłą kolację, są tak pyszne że ciężko się od nich oderwać.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
szklanka bardzo ciepłej wody
małe jajko
szczypta soli
2 łyżki oliwy
Farsz mięsny:
25 dag mielonej wieprzowiny
25 dag mielonej wołowiny
szklanka rosołu
pieprz i sól
Chinkali - gruzińskie pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę i zarobić z wodą, solą oraz jajkiem i oliwą. Wyrobić gładkie i jednolite ciasto, odstawić aby odpoczęło na ok 20 minut pod przykryciem.
2.Mielone mięso wymieszać wraz z solą oraz pieprzem i stopniowo z rosołem, aż mięso wchłonie cały rosół.
3.Następnie ciasto rozwałkować i za pomocą szklanki wykrawać kółka, nakładać farsz i zlepiać sakiewki, skręcając brzegi.
4.Pierożki gotujemy w ok 3 litrach rosołu lub bulionu ok 10 -12 minut.
Komentarze