Chinkali - gruzińskie pierożki

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniałe pierożki sakiewki z ciasta pierogowego z soczystym mieszanym mięsem z rosołkiem, idealne na obiad lub ciepłą kolację, są tak pyszne że ciężko się od nich oderwać.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    szklanka bardzo ciepłej wody
    małe jajko
    szczypta soli
    2 łyżki oliwy

    Farsz mięsny:
    25 dag mielonej wieprzowiny
    25 dag mielonej wołowiny
    szklanka rosołu
    pieprz i sól

    Dodatkowo:
    3 litry rosołu lub bulionu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Chinkali - gruzińskie pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę i zarobić z wodą, solą oraz jajkiem i oliwą. Wyrobić gładkie i jednolite ciasto, odstawić aby odpoczęło na ok 20 minut pod przykryciem.
  • 2. Mielone mięso wymieszać wraz z solą oraz pieprzem i stopniowo z rosołem, aż mięso wchłonie cały rosół.
  • chinkali 3. Następnie ciasto rozwałkować i za pomocą szklanki wykrawać kółka, nakładać farsz i zlepiać sakiewki, skręcając brzegi.
  • chinkali 4. Pierożki gotujemy w ok 3 litrach rosołu lub bulionu ok 10 -12 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (200 ocen)

Zdobywca nagrody

Chinkali (gruzińskie pierożki)

To może cię zainteresować