Gruzińskie ziemniaki

  • wyświetlono: 858 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Są bardzo prostym daniem, a z kwaśnym mlekiem smakują wybornie.

profilowe
  • 3 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Ziemniaki ½ kg
Orzechy włoskie posiekane 5 łyżek
Cebula biała 1 szt.
Czosnek 5 ząbków
Koper 1 pęczek
Sól i pieprz do smaku
Papryka słodka mielona do smaku
Olej 5 łyżek
sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Gruzińskie ziemniaki

  • 1. Wykonanie:
    Ziemniaki ugotować w mundurkach z dodatkiem soli, następnie odcedzić, obrać, ostudzić i pokroić w kostkę. Ułożyć w salaterce, polać olejem wymieszanym z zmiażdżonym czosnkiem, papryką i solą do smaku. Odłożyć w chłodne miejsce, po czym połączyć drobno posiekaną cebulą, koperkiem i orzechami, skropić sokiem z cytryny i podawać.

Jeśli posmakował Wam ten przepis, wypróbujcie też inne dania kuchni gruzińskiej. 

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ziemniakikuchnia gruzińska

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Kaja140

Faszerowane ziemniaki

Faszerowane ziemniaki masą z pieczarkami

Dodane przez: Aleksandra90

Wczorajsze ziemniaki

Ziemniaki z obiadu

Domowe frytki z piekarnika z kolorowych ziemniaków

Dodane przez: Di bloguje

Domowe frytki z piekarnika z kolorowych ziemniaków

To doskonała alternatywa dla frytek...

Pieczone ziemniaki z pieca

Dodane przez: Od A do Z ugotujesz

Pieczone ziemniaki z pieca

Ziemniaki z pieca. Wystarczy tylko...

Ziemniaki zapiekane farszem grzybowym

Dodane przez: Bożena1960

Ziemniaki zapiekane farszem grzybowym

Moje dzisiejsze ziemniaki podane...

Ziemniaki zapiekane w boczku

Dodane przez: Bożena1960

Ziemniaki zapiekane w boczku

Polecam smaczne, proste w przygotowaniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE