Z dodatkiem cynamonu i mięty.Pyszny obiad na słodko.Polecam.
2 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
1kg.mąki pszennej
1łyżeczka soli
2 jajka
1 łyżka cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50mil oleju rzepakowego lub innego
bardzo ciepła woda ( tyle ile trzeba do zagniecenia elastycznego,ścisłego ciasta)
Farsz:
400g. ryżu
6 jabłek
2 łyżki pokrojonej mięty
sok z jednej cytryny
cukier,cynamon do smaku
kilka łyżek miodu według własnego smaku
Pierogi z ryżem i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta mieszamy w dużej misce,zagniatamy na elastyczne i lśniące ciasto.Przykrywamy ściereczką,odstawiamy na godzinkę.W między czasie gotujemy ryż do miękkości,odcedzamy studzimy .Połowę ryżu miksujemy blenderem na kleik.Jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach.Wszystko razem mieszamy w misce,wlewamy sok z cytryny,dodajemy siekaną miętę,doprawiamy do smaku.Ciasto wałkujemy na cienki placek,wykrawamy krążki ,nakładamy farsz,formujemy pierogi.Gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru.Pierogi porcjujemy na talerzach,polewamy miodem,posypujemy cynamonem.SMACZNEGO.
Komentarze