Świeża makrela w słodko-kwaśnej marynacie

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Makrelka nie zawsze musi być wędzona.Polecam.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5szt. świeżej makreli
    500g. cebuli
    Marynata:
    200ml. octu spirytusowego
    200ml. oleju rzepakowego
    5szt.liścia laurowego
    10 kulek ziela angielskiego
    3 łyżki soli
    6 łyżek cukru
    1 łyżka kolendry suszonej
    6 szt goździka
    2l.wody
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ryba Marynata

Świeża makrela w słodko-kwaśnej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Świeża makrela w słodko-kwaśnej zalewie 1. Makrele oczyszczamy,płuczemy,odcinamy głowy,kroimy w dwu centymetrowe dzwonki.Cebulę obieramy,kroimy w piórka.W dużym naczyniu makrele i cebulę przekładamy na przemian tak aby cebula przykrywała rybę.Do garnka wlewamy wodę,dodajemy cukier,sól,ziela angielskie,liście laurowe,tymianek,olej,ocet,goździki.Zagotowujemy marynatę po czym zalewamy nią makrele .Odstawiamy,chłodzimy,wkładamy do lodówki.Makrela będzie gotowa po dwóch dniach.Po czasie makrelę porcjujemy na talerzach,podajemy z pieczonymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym.SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Ryby Makrela

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować