Lekko pikantny bulion z pieczonej kaczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

To zupa z resztek pieczonej kaczki które zostały po niedzielnym obiedzie.Po co wyrzucać skoro można ugotować pyszny i aromatyczny bulion.Kluski śląskie to idealny dodatek. Lekko pikantny smak to zasługa sosu Tabasco.
POLECAM.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Bulion:
    Pozostałości z pieczonej kaczki
    2 marchewki
    1/2 selera
    1 pietruszka korzeń
    1 czerwona papryka
    1 cebula
    1 łyżka sosu sojowego ciemnego
    kilka kropel sosu Tabasco (według własnego uznania)
    3 liścia laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    1 łyżka smalcu kaczego
    sól,pieprz,papryka słodka,majeranek,imbir,kardamon, do smaku
    Kluski :
    500g. ziemniaków
    1 jajko
    skrobia ziemniaczana ok.300g.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Lekko pikantny bulion z pieczonej kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion:
    Do garnka wrzucamy resztki z pieczonej kaczki,zalewamy wodą,dodajemy liście laurowe,ziela angielskie ,lekko solimy,gotujemy wywar ok.1godz.W między czasie warzywa obieramy ,kroimy w słupki lub w kostkę.Na szerokiej patelni rozgrzewamy smalec.Wrzucamy pokrojone warzywa ,podsmażamy,dodajemy posiekany czosnek,mieszamy.Wywar przecedzamy przez gęste sito.Do wywaru wrzucamy podsmażone warzywa.Zupę doprawiamy do smaku .Gotujemy na małym ogniu.
    Kluski:
    Ziemniaki obieramy płuczemy,gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie,odcedzamy.Ziemniaki przeciskamy dwukrotnie przez praskę ,wbijamy jajko,wsypujemy skrobię ziemniaczaną,dokładnie mieszamy.Z masy formujemy małe kluski,gotujemy we wrzątku na małym ogniu po wypłynięciu na powierzchnię ok.5minut
    Bulion porcjujemy na talerzach,podajemy z kluskami,posypujemy posiekanym koperkiem.SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować