Pierogi z ryżem i cukinią

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Rozgrzewające, syte i niebanalne pierogi to ciekawy pomysł na obiad, kolację lub jako niespodzianka dla gości

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 kg mąki typu 500

    - około pół litrabardzo ciepłej wody

    - łyżeczka soli ( do ciasta) + do posolenia wody

    - woreczek ugotowanego ryżu

    - 1 mała cukinia

    - 2 małe cebule

    - sól, pieprz, zioła prowansalskie, odrobina chili do smaku

    - 1-2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pierogi z ryżem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię dokładnie myję, odcinam końcówki a resztę ścieram na tarce o dużych oczkach - jak do ogórków. Cebulę kroję w półpiórka. Na patelni rozgrzewam 1-2 łyżki oleju. Na rozgrzanym tłuszcz wsypuję cebulę i smażę ją do zeszklenia a następnie dodaję cukinię. Nie odsączajcie cukinii - woda pięknie się wchłonie przy całości farszu i nic się nie przypali. Chwilę smażę. Chodzi o to, żeby cukinia nie była surowa ale też nie zrobiła się papką. Doprawiam warzywa do smaku. Na sam koniec dodaję ryż i wszystko mieszam.

    Z mąki , wody i łyżeczki soli wyrabiam szybko gładkie, elastyczne ciasto, które odstawiam pod przykryciem na około 20 minut, żeby gluten miał czas popracować. Najlepiej włożyć do głębokiego talerza i przykryć drugim.

    Stolnicę oprószam mąką. Biorę połowę ciasta ( druga ma wciąż leżeć pod przykryciem) i rozwałkowuję dość cienko. Wykrawam kółka,na środek kładę farsz i sklejam. Gotuję w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia. Dobrze jest przelać pierogi od razu zimną wodą - wtedy się nie kleją.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować