No... w końcu odważyłam się i zrobiłam te pierogi, już od dawna za mną chodziły....a farsz z kaszanki przygotowałam taki jaki robimy na grilla, z cebulką, boczkiem i jabłuszkiem. Zachęcam do wypróbowania :)
Składniki:
ciasto:
ok. 700 g mąki tortowej + łyżeczka soli
2 jajka + 100 ml. oleju (mniej niż pół szklanki) + 600 ml. ciepłej wody
farsz:
350 g dobrej kaszanki
1 kwaśniejsze średnie jabłko
150 g boczku wędzonego
1 większa cebula
okrasa:
150 g boczku wędzonego + posiekana dowolna zielenina
Pierogi z kaszanką i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, dodać sól.
Jajka wymieszać z olejem, dolać ciepłą wodę, jedną ręką wlewać partiami do mąki i jednocześnie drugą wyrabiać ciasto, powinno być miękkie i elastyczne.
Lepiej aby od początku ciasto było rzadsze, bo można zawsze dosypać mąki, a jak będzie za twarde to ciężko będzie z nim pracować. Ciasto odłożyć na 15 minut aby dojrzało.
Jabłka do farszu obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię razem z kawałkami kaszanki, lekko podgrzać do momentu aż kaszanka się rozpadnie.
2.Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na rumiano na drugiej patelni.
3.Dodać do kaszanki, wymieszać i jeszcze chwilę poddusić, po czym odstawić do ostudzenia.
4.Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie, wykrawać kółka o średnicy ok. 8 cm, na każdym położyć łyżeczkę farszu, skleić dokładnie ręcznie lub za pomocą maszynki.
Wrzucać partiami na osolony wrzątek, gotować do wypłynięcia i jeszcze 3 - 4 minuty.
Komentarze