wyświetlono: 471 |dodany do książki kucharskiej: 1 |polecenia: 1
Pyszne w smaku i zapachu pierogi owocowe z jabłkiem i wyrazistym cynamonem w kształcie gwiazdki będą idealnym przysmakiem dla naszych najmłodszych. Przyciągają swoim urokiem nie tylko dzieci :) polecam na piątkowy obiad.
Pierogi z jabłkiem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli, oliwę oraz wodę. Dłońmi wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ciasto odwróconą do góry dnem miską i pozostawiamy na 15 minut aby ciasto odpoczęło.
2.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, mieszamy z cukrem i cynamonem.
3.Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką blacie, wykrawamy szklanką kółka nakładamy nadzienie i przykrywamy następnym przygotowanym krążkiem ciasta. Foremką w kształcie gwiazdki wycinamy pierożki. Odstawiamy na deseczkę wysypanej mąką.
4.Do wrzącej wody wrzucamy pierogi i gotujemy je na wolnym ogniu przez kilka minut od wypłynięcia.
Komentarze