Zupa z czerstwych bułek z warzywami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pożywna smaczna i tania zupa.Polecam.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 duże czerstwe bułki pszenne
    3 średnie marchewki ok.250g.
    3 średnie pietruszki korzeń ok.250g.
    1/2 selera ok.250g.
    500g. ziemniaków
    4 ząbki czosnku
    1 kość wieprzowa wędzona
    liść laurowy,ziele angielskie
    sól,pieprz ziołowy,majeranek
    2 łyżki posiekanego świeżego koperku
    2 łyżki posiekanego świeżego lubczyku
    1 łyżka masła

Zupa z czerstwych bułek z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wrzucamy kość wędzoną,dodajemy liść laurowy,ziele angielskie,lubczyk,zalewamy wodą,lekko solimy,gotujemy wywar ok.1godz.
    W między czasie warzywa obieramy,płuczemy,kroimy w kostkę. Bułki rozdrabniamy na mniejsze kawałki.Na szerokiej patelni rozgrzewamy masło wrzucamy kawałki bułki,podsmażamy na rumiano(robimy grzanki). Wywar przecedzamy przez gęste sito.Do wywaru wrzucamy grzanki,miksujemy blenderem.Do zupy dodajemy warzywa pokrojone w kostkę,przeciśnięty przez praskę czosnek,doprawiamy do smaku,gotujemy na małym ogniu aż warzywa zmiękną.Zupę porcjujemy na talerzach,posypujemy świeżym koperkiem.SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy