Jabłko z cebulą spotyka się w różnych przepisach.Ja postanowiłam połączyć te dwa składniki z ryżem.W ten sposób powstał smaczny farsz o ciekawym smaku .
Pierogi z ryżem, jabłkiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać ,drobno pokroić , podsmażyć.
...Jabłka obrać,przekroić,wydrążyć gniazda nasienne,pokroić w drobną kostkę.
...Ryż ugotować ,odcedzić.Połączyć ze zmielonym twarogiem,cebulą i jabłkami.Doprawić do smaku solą i pieprzem
.
2..Mąkę przesiać na stolnicę,dodać miękkie masło,posiekać nożem,dodać jajko,żółtka,sól oraz stopniowo wlewać cienkim strumieniem wodę,starannie wyrobić wolne ciasto.
...Ciasto podzielić na części,rozwałkować na grubość 3-4 mm,wykroić krążki za pomocą szklanki.Na każdy krążek nałożyć nadzienie,złożyć na pół,zlepić dobrze brzegi ( tak aby nadzienie nie dostalo się między brzegi)
....Zlepione pierogi układać na stolnicy obsypanej mąką.Następnie partiami wkładać do wrzącej osolonej wody z dodatkiem tłuszczu,zamieszać ,przykryć naczynie,zagotować a gdy pierogi wypłyną na wierzch,zdjąć pokrywkę i gotować około 3 minut.Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową.Podać z usmażoną cebulką
..
Komentarze