Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym

4.56 (291 ocen)

Pulchne, aromatyczne pierniczki przygotowywane według przepisu staropolskiego. Ciasto dojrzewa w chłodzie przez 2-3 tygodnie nabierając pięknego korzennego aromatu.

Składniki:

  • 500g mąki tortowej
    250ml miodu
    szklanka cukru
    125g smalcu
    1/4 szklanki mleka
    1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 jajka
    szczypta soli
    3 łyżeczki przyprawy do pierników
    2 łyżeczki cynamonu
    łyżeczka mielonego imbiru

    lukier królewski http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lukier-krolewski-8
    posypki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.56 (291 ocen)

Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i smalec na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Garnek zawijamy folią spożywczą i zostawiamy w chłodnym miejscu na 2-3 tygodnie. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra i wycinamy pierniczki. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Układając pierniczki na blasze należy zostawić dość duże przerwy gdyż mocno rosną. Wystudzone pierniczki lukrujemy i dekorujemy posypkami.

Porady

Jeżeli temperatura na dworze jest powyżej zera ciasto można zostawić na balkonie. Nie będzie nam zajmowało miejsca w lodówce. Równie dobrze możemy je zostawić w zimnym, nieogrzewanym pomieszczeniu np. piwnicy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować