Pierniczki staropolskie

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne pierniczki o korzennym smaku, polane lukrem wyglądają cudownie.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 ml miodu,
    szklanka cukru,
    125 g smalcu,
    500 g mąki,
    2 jajka,
    1/4 szklanki mleka,
    1,5 łyżeczki sody,
    3 łyżeczki przyprawy do piernika,
    2 łyżeczki cynamonu,
    łyżeczka mielonego imbiru,
    szczypta soli.

    Lukier:
    2 białka,
    400 g cukru pudru,
    1/2 łyżeczki soku z cytryny,
    żółty i różowy barwnik spożywczy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Ciastka Pierniczki

Pierniczki staropolskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku pogrzać smalec, dodać cukier, miód, oraz przyprawę do piernika, wszystko razem mieszać do uzyskania płynnej konsystencji i odstawić do ostudzenia. Mąkę przesiać, wbić jajka, dodać sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy. Dodać ostudzony miód i wszystko dokładnie wyrobić na gładką masę. Ciasto włożyć do szklanej miseczki, nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 2- 3 tygodnie. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości 3-4 mm i foremkami wykrawać pierniczki. Co jakiś czas podsypywać mąką stolnicę aby ciasto nie przywierało. Blachę wyścielić papierem do pieczenia układać pierniczki w odstępach ponieważ szybko rosną i piec 10 minut w temperaturze 180C. Ostudzić.
  • 2. Lukier: do białek dodać cukier puder i sok z cytryny ubić mikserem na najwyższych obrotach około 3 minut. Do 1/4 lukru dodać szczyptę barwnika różowego,do 1/4 lukru dodać barwnik różowy i dokładnie wymieszać. Lukier przełożyć do szprycy cukierniczej i wierzch pierników dekorować różnymi kolorami wedle uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować