Pierniczki staropolskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku pogrzać smalec, dodać cukier, miód, oraz przyprawę do piernika, wszystko razem mieszać do uzyskania płynnej konsystencji i odstawić do ostudzenia. Mąkę przesiać, wbić jajka, dodać sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy. Dodać ostudzony miód i wszystko dokładnie wyrobić na gładką masę. Ciasto włożyć do szklanej miseczki, nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 2- 3 tygodnie. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości 3-4 mm i foremkami wykrawać pierniczki. Co jakiś czas podsypywać mąką stolnicę aby ciasto nie przywierało. Blachę wyścielić papierem do pieczenia układać pierniczki w odstępach ponieważ szybko rosną i piec 10 minut w temperaturze 180C. Ostudzić.
2.Lukier: do białek dodać cukier puder i sok z cytryny ubić mikserem na najwyższych obrotach około 3 minut. Do 1/4 lukru dodać szczyptę barwnika różowego,do 1/4 lukru dodać barwnik różowy i dokładnie wymieszać. Lukier przełożyć do szprycy cukierniczej i wierzch pierników dekorować różnymi kolorami wedle uznania.
Komentarze