Ciasto na pierniczki

4.5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Proste i szybkie ciasto na pierniczki. Pierniczki wychodzą pyszne i pachnące. Z tego przepisu zrobimy znakomite pierniczki, ozdoby choinkowe lub jak ja szopkę.

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
    1/4 szklanki miodu płynnego
    5 łyżek miękkiego masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 jajko
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 przyprawa do piernika
    1 łyżeczka kakao

    Dodatkowo:
    1 łyżka masła
    1 białko
    cukier puder
    kilka kropel soku z cytryny
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Pierniczki

Ciasto na pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wykrawanie pierniczków 1. Mąkę, sodę, cukier puder, przyprawę do pierników, kakao dobrze wymieszaj. Dodaj miód, masło oraz jajko. Zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na ok 2 godz. Zagniecione ciasto podzielić na pół, rozwałkować na grubość 2-3 mm na oprószonym mąką blacie. Wykrawać pierniczki dowolnych kształtów. Łyżkę masła roztopić. Wykrojone pierniczki układać na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Pierniczki smarować roztopionym, zimnym masłem. Piec ok 8 min w temp. 180*C
  • Gotowe pierniczki 2. Upieczone pierniki wystudzić. Zrobić lukier: białko i kilka kropel z cytryny lekko ubić, dosypywać cukier puder aż powstanie gęsty lśniący lukier. Wystudzone pierniczki udekorować lukrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować