Proste i szybkie ciasto na pierniczki. Pierniczki wychodzą pyszne i pachnące. Z tego przepisu zrobimy znakomite pierniczki, ozdoby choinkowe lub jak ja szopkę.
Ciasto na pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, sodę, cukier puder, przyprawę do pierników, kakao dobrze wymieszaj. Dodaj miód, masło oraz jajko. Zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na ok 2 godz. Zagniecione ciasto podzielić na pół, rozwałkować na grubość 2-3 mm na oprószonym mąką blacie. Wykrawać pierniczki dowolnych kształtów. Łyżkę masła roztopić. Wykrojone pierniczki układać na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Pierniczki smarować roztopionym, zimnym masłem. Piec ok 8 min w temp. 180*C
2.Upieczone pierniki wystudzić. Zrobić lukier: białko i kilka kropel z cytryny lekko ubić, dosypywać cukier puder aż powstanie gęsty lśniący lukier. Wystudzone pierniczki udekorować lukrem. Smacznego!
Komentarze