Pieczony łosoś w galarecie

4.43 (209 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Pieczony łosoś w galarecie w połączeniu z bogatymi w witaminy warzywami świetnie zastąpi tradycyjnego wigilijnego karpia i z pewnością będzie królować na naszych stołach podczas świąt Bożego Narodzenia. Zróbcie go, a sami się przekonacie! Łosoś w galarecie jest pyszny!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Łosoś w galarecie:
    600g fileta z łososia
    1 cytryna
    sól
    pieprz

    Galareta:
    3 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    10cm pora
    1 ząbek czosnku
    2 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    4 ziarenka pieprzu
    1 łyżka Vegety
    4 łyżeczki żelatyny
    sól
    pieprz

    Dodatkowo:
    4 łyżki zielonego groszku konserwowego
    4 łyżki kukurydzy konserwowej
    natka z pietruszki
    1 cytryna
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.43 (209 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pieczony łosoś w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1enmb31 1. Łosoś w galarecie:
    Filet z łososia umyć, osuszyć i pozbawić skóry. Następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i pokroić w paski grubości 2cm, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie plastry łososia przełożyć na blaszkę, wysmarowaną olejem i wyłożoną folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia.
  • image-0h65iq8 2. Galareta:
    Marchew, pietruszkę, seler i por umyć, obrać, pokroić na mniejsze części, przełożyć do garnka i zalać litrem wody. Dodać liście laurowe, obrany ząbek czosnku, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 30-45 minut (do miękkości warzyw). Doprawić Vegetą, szczyptą soli, pieprzu i całość dokładnie wymieszać. Następnie wywar odcedzić, (pozostawić marchew do dekoracji) dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
  • image-0jqef7k 3. Plastry łososia ułożyć na półmisku (u mnie w kształcie ryby), udekorować natką z pietruszki, gwiazdkami wyciętymi z marchwi, marchwią pokrojoną w kostkę, kukurydzą i groszkiem. Cytrynę pokroić w plastry, sparzyć i ułożyć na rybie.
  • image-10njos4 4. Jajko ugotować na twardo i zrobić rybie oko. Całość zalać zimną galaretą i wstawić do lodówki. Łosoś w galarecie gotowy!

Porady

Łosoś w galarecie będzie mniej pracochłonny, jeśli wybierzemy np. filet wędzony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować