Pieczone pierogi

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszne chrupiące pierożki, w sam raz na kolację :)

  • 50 min

Składniki:

  • Na 4 porcje:
    50g salami w plastrach
    125g mozzarelli
    100g pomidorków koktajlowych
    3-4 gałązki bazylii
    125g serka ricotta
    2 szkl mąki
    20g drożdży
    6 gałązek rozmarynu
    3 łyżki oliwy
    1/2 łyżeczki cukru
    1 żółtko
    2 łyżki śmietany
    sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pieczone pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bazylie opłukać, odstawić do ocieknięcia, drobno posiekać. Salami pociąć w cienkie paseczki, mozzarelle osączyć z zalewy oraz pokroić w małą kostkę. Pomidorki dokładnie umyć, osuszyć a następnie pokroić w cienkie półplasterki.
  • 2. Pomidorki, salami oraz mozzarellę przełożyć do większej miski. Następnie dodać drobno posiekaną bazylię. Serek ricotta rozdrobnić widelcem i dołożyć do zawartości naczynia. Całość łączymy. Na końcu farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
  • 3. Mąkę z dodatkiem 1 łyżeczki soli przesiać do miski. Następnie wlać 2 łyżki oliwy i dołożyć drożdże wymieszane z 1/2 łyżeczki cukru, na końcu wlać 3/4 szklanki letniej wody. Ze składników wyrobić gładkie oraz elastyczne ciasto, po czym podzielić je na kawałki i z każdego uformować okrągły placuszek.
  • 4. Na połowę każdego krążka nałożyć przygotowany farsz po czym złożyć placuszki sklejając brzegi. Pierożki przełożyć na blachę wyścieloną pergaminem i posmarować żółtkiem rozkłóconym z śmietaną. Piec przez 10-12min w temp. 200*C.

Porady

Dla urozmaicenia możemy dodać odrobinę papryczki chili.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować