Pieczone pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bazylie opłukać, odstawić do ocieknięcia, drobno posiekać. Salami pociąć w cienkie paseczki, mozzarelle osączyć z zalewy oraz pokroić w małą kostkę. Pomidorki dokładnie umyć, osuszyć a następnie pokroić w cienkie półplasterki.
2.Pomidorki, salami oraz mozzarellę przełożyć do większej miski. Następnie dodać drobno posiekaną bazylię. Serek ricotta rozdrobnić widelcem i dołożyć do zawartości naczynia. Całość łączymy. Na końcu farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
3.Mąkę z dodatkiem 1 łyżeczki soli przesiać do miski. Następnie wlać 2 łyżki oliwy i dołożyć drożdże wymieszane z 1/2 łyżeczki cukru, na końcu wlać 3/4 szklanki letniej wody. Ze składników wyrobić gładkie oraz elastyczne ciasto, po czym podzielić je na kawałki i z każdego uformować okrągły placuszek.
4.Na połowę każdego krążka nałożyć przygotowany farsz po czym złożyć placuszki sklejając brzegi. Pierożki przełożyć na blachę wyścieloną pergaminem i posmarować żółtkiem rozkłóconym z śmietaną. Piec przez 10-12min w temp. 200*C.
Porady
Dla urozmaicenia możemy dodać odrobinę papryczki chili.
Komentarze