Wytrawne pieczone pierogi

4.5 (190 ocen)

Pierogi z ciasta pizzowego z wytrawnym farszem. Nowy pomysł na podanie przekąski podczas spotkań ze znajomymi. Wyglądają i smakują świetnie. Polecam podać je jako dodatek do barszczu czerwonego. Smakują za równo na ciepło jak i na zimno .

Składniki:

  • ( Na ok.20 sztuk średniej wielkości pierogów)
    Ciasto:
    300g. mąki pszennej
    5 łyżek oleju
    1 łyżeczka soli i pieprzu
    1 łyżka suszonej bazylii
    Zaczyn:
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    10g.świeżych drożdży
    1 łyżka maki pszennej
    1 łyżeczka cukru
    Nadzienie:
    300g. szynki wiejskiej
    300g. sera żółtego
    200g. kukurydzy( jedna puszka)
    2 cebule
    2 łyżki musztardy chrzanowej
    1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
    Dodatkowo:
    ketchup pikantny lub łagodny
    jedno roztrzepane jajko
    suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pizza Przekąski

Wytrawne pieczone pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn:Składniki za zaczyn połączyć razem mieszając aż drożdże się rozpuszczą.
    Odstawić na 10-15 min do wyrośnięcia.
  • 2. Ciasto:Mąkę przesypać do miski , dodać przyprawy oraz olej.
    Wlać wyrośnięte drożdże , wyrobić gładkie , elastyczne ciasto.
    Odstawić je w ciepłe miejsce na 1h. do podwojenia objętości.
  • nadzienie 3. Nadzienie:W między czasie szynkę , ser i cebulę pokroić w małą kostkę , dodać odsączoną z zalewy kukurydzę , musztardę oraz przyprawy.
    Wymieszać wszystkie składniki razem.
  • wycięte kółka na pierogi 4. Stolnicę oprószyć mąką.
    Z gotowego ciasta odrywać po kawałku , rozwałkować cienkie placki z których wycinać kółka kuflem lub przyrządem do zlepiania pierogów.
  • z farszem 5. Każde kółko polać ketchupem oraz położyć obfitą ilość farszu ( ok. 2 czubatych łyżek) Zlepić dokładnie brzegi pieroga.
  • przed pieczeniem 6. Wierzch każdego pieroga posmarować jajkiem oraz posypać suszonymi pomidorami.
    Piec 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180st.
  • po upieczeniu 7. Podawać same , z sosem czosnkowym do maczania lub jako dodatek do barszczu czerwonego czy sałatki ze świeżych warzyw.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować