Pieczone meksykańskie pierogi

4.46 (153 ocen)

Pieczone pierogi są świetną przekąską. Można zrobić ich większą ilość i zaraz po ostygnięciu zamrozić. Swój żółty kolor zawdzięczają kurkumie.

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    1 opakowanie suchych drożdży
    2 jajka
    50 ml oleju
    200 ml maślanki
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka soli

    Farsz:
    1 filet z kurczaka
    1 puszka meksykańskiej mieszanki warzywnej
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz, papryka ostra
    olej

    + roztrzepane jajko, sezam
Wystaw ocenę:

4.46 (153 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pieczone meksykańskie pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h.

  • 2. Filet z kurczaka bardzo drobno kroimy, obsypujemy przyprawami, smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Studzimy, mieszamy z odsączoną mieszanką meksykańską i koncentratem.
  • 3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, odrywamy po sporym kawałku i cienko wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy koła, w środek których nakładamy po łyżeczce farszu i sklejamy jak pierogi.
  • 4. Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować