Pieczone pączki z marmoladą

4.49 (173 ocen)

Pączki świetnie sprawdzą się nie tylko podczas Tłustego Czwartku:) Robi się je bardzo szybko i są o wiele mniej kaloryczne niż te tradycyjne, smażone.

Składniki:

  • 7 szklanek mąki tortowej,
    2 szklanki mleka,
    40g świeżych drożdży,
    1/2 szklanki cukru,
    szczypta soli,
    2 jajka,
    4 łyżki masła,
    ulubiona konfitura.
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pieczone pączki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pączki1 1. Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl. ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15minut, by drożdże zaczęły pracować.

    Mąkę przesiać, dodać cukier, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn. Wbić jajka, dodać resztę letniego mleka. Całość zagnieść. Na koniec dodać do ciasta stopione, przestudzone masło i ponownie zagnieść. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.

    I po tym czasie ciasta już nie zagniatać!! Całość rozwałkować na grubośc około 2cm, wycinać szklanką kółka.
  • pączki 2 2. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach. Odstawić jeszcze na 30 minut.

    Pączki piec około 10-13minut w temp. 180st.

    Ostudzić. Następnie przy pomocy szprycy z długą końcówką nadziać pączki ulubioną marmoladą.
    Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować