Pieczone pączki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl. ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15minut, by drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiać, dodać cukier, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn. Wbić jajka, dodać resztę letniego mleka. Całość zagnieść. Na koniec dodać do ciasta stopione, przestudzone masło i ponownie zagnieść. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
I po tym czasie ciasta już nie zagniatać!! Całość rozwałkować na grubośc około 2cm, wycinać szklanką kółka.
2.Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach. Odstawić jeszcze na 30 minut.
Pączki piec około 10-13minut w temp. 180st.
Ostudzić. Następnie przy pomocy szprycy z długą końcówką nadziać pączki ulubioną marmoladą.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze