Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami

4.49 (175 ocen)

Pyszny pomysł na lekki obiad lub spotkanie w gronie przyjaciół. Szczególnie jesienią i zimą warto podawać posiłki kolorowe i zachęcające do skosztowania :)

Składniki:

  • 3 cukinie,
    500g filetu z piersi kurczaka,
    2 pomidory,
    3 łyżki groszku z puszki,
    mała marchewka,
    1/3 papryki w dowolnym kolorze,
    2 małe jajka,
    sól, pieprz,
    50ml mleka,
    120g startego żółtego sera,
    listki bazylii.
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, otrzymując łódki. Wydrążyć środki i wyrzucić. Mięso umyć, pokroić w kosteczkę i podsmażyć, dodać groszek oraz pokrojone w kostkę pomidory. Marchewkę obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do mięsa. W razie potrzeby podlać odrobiną wody i dusić około 10 minut. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dodać do farszu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Wydrążone cukinie ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i napełnić je farszem. Jajka ubić, wymieszać z mlekiem. Taką mieszanką polać farsz. Wierzch posypać startym serem.

    Przykryć folią aluminiową i piec 30 minut w temp. 170st. Następnie folię zdjąć i piec jeszcze około 5 minut.

    Przed podaniem ułożyć listki bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować