Doskonały przepis na pierwszy dzień świąt.Długo pieczona w aromatycznej marynacie,miękka pieczeń otulona boczkiem podana z kluskami śląskimi.!!!TORPEDA!!! Polecam.
4 godz.
Składniki:
2 kg. karczku wieprzowego b/k
15 obranych ząbków czosnku
ok.450g. boczku wędzonego gotowanego pokrojonego w cienkie plasterki
MARYNATA:
_________
1 szklanka oleju
sok z jednej cytryny
150g. odmrożonego i odciśniętego z wody szpinaku
2 łyżki soli
2 łyżki papryki słodkiej
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
4 liście laurowe
4 ziela angielskiego zmiażdżonego
2 łyżeczki papryki pikantnej
2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka pieprzu
Pieczeń z karczku otulona boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W mięsie nacinamy nożem otworki do których wciskamy czosnek.Składniki marynaty mieszamy w misce,wkładamy do niej mięso,obtaczamy w marynacie,odstawiamy w chłodne miejsce na dwie godzinki.Na blacie stołu rozkładamy ciasno boczek.Owijamy nim mięso ( można w tym czasie jeszcze ocierać mięso marynatą ).Następnie owijamy mięso folią aluminiową ( ciasno tzw.cukierek ),przekładamy na blachę podlewamy wodą i pieczemy w piekarniku ok.2 godziny w temperaturze 180 stopni co jakiś czas sprawdzając i podlewając wodą.Na pół godziny przed końcem pieczenia odwijamy z foli zmniejszamy temperaturę do 160 stopni ,aby mięsko nabrało koloru.Sprawdzamy czy jest miękkie.Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim jeszcze pieczeń,aby mogła odpocząć .Porcjujemy, nakładamy na talerze i polewamy sosem który zrobił się podczas pieczenia.Super smakuje.Polecam pieczeń z kluskami śląskimi,lub z ziemniakami tłuczonymi.SMACZNEGO.
Komentarze