PIECZEŃ RZYMSKA Z BOCZKIEM

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tej ,,nadzianej" pieczeni fajnego smaczku nada owinięcie w plastry wędzonego boczku

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mieszanego mięsa mielonego wołowo wieprzowego
    1 czerstwa bułka
    2 jajka surowe
    4 jajka ugotowane na twardo
    sól,pieprz, majeranek
    1 cebula
    1 szklanka bulionu warzywnego
    8 cienkich plastrów boczku wędzonego
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Jajko

Pieczeń rzymska z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wbijamy jajka,
    wlewamy bulion i dokładamy wymoczoną odciśniętą bułkę. Dobrze
    wyrabiamy masę mięsną. Foremkę do pieczenia pieczeni wykładamy
    boczkiem od boku poprzez dno na drugi bok- po szerokości układamy plastry
    boczku, zakładając każdy na zakładkę. Na wyłożony boczek wykładamy
    połowę mięsa mielonego, a na nie wciskamy jajka- po długości pieczeni,
    jedno za drugim. Na wierzch wykładamy resztę mięsa mielonego, dobrze
    dociskamy. Wierzch pieczeni wyrównujemy mokrą łyżką. Pieczemy w
    piekarniku nagrzanym do 170 st ok 40-50 minut. Odstawiamy do wystudzenia,
    chłodzimy w lodówce, dopiero potem kroimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Wieprzowina Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować