Pieczeń rzymska z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wbijamy jajka,
wlewamy bulion i dokładamy wymoczoną odciśniętą bułkę. Dobrze
wyrabiamy masę mięsną. Foremkę do pieczenia pieczeni wykładamy
boczkiem od boku poprzez dno na drugi bok- po szerokości układamy plastry
boczku, zakładając każdy na zakładkę. Na wyłożony boczek wykładamy
połowę mięsa mielonego, a na nie wciskamy jajka- po długości pieczeni,
jedno za drugim. Na wierzch wykładamy resztę mięsa mielonego, dobrze
dociskamy. Wierzch pieczeni wyrównujemy mokrą łyżką. Pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 170 st ok 40-50 minut. Odstawiamy do wystudzenia,
chłodzimy w lodówce, dopiero potem kroimy.
Komentarze