Pieczeń z jajkiem w środku

4.5 (190 ocen)

Pieczeń z jajkiem to idealne danie na uroczysty obiad. Zapraszam do przygotowania pieczeni na podstawie mojego przepisu.

Składniki:


  • 800 g mięsa mielonego
    1 bułka
    2 jajka surowe
    3 jajka ugotowane
    sól, pieprz, kucharek
    1/2 opakowania kukurydzy
    1/2 puszki groszku
    1/2 słoiczka marynowanej papryki czerwonej
    poszatkowana garść natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczeń z jajkiem w środku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do większej miski wkładamy mięso mielone, przyprawiamy, wbijamy 2 jajka i bułkę, którą należy wcześniej namoczyć w wodzie. Całość wyrabiać przez chwilę, do uzyskania jednolitej masy.

    Następnie dodajemy pozostałe składniki: kukurydzę, groszek, paprykę i poszatkowaną natkę pietruszki. Wyrobić całość dość ostrożnie.

    Połowę masy przekładamy do natłuszczonej formy. Następnie układamy na masie (na środku) ugotowane i obrane ze skorupki jajka. Przykrywamy drugą połową masy. Wierzch przed włożeniem do piekarnika można namoczyć rozmąconym jajkiem. Piec w piekarniku w 170 st. przez ok. 50-60 minut. Podawać ciepłe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować