Wielkanocne zajączki

0 (0 ocen)

Pyszne zajączki, które swoim wyglądem zaskoczą każdego. Do dekoracji można poprosić najmłodszych domowników, tak jak zrobiłam to ja :)

Składniki:


  • 40 dag mąki
    1 opakowanie drożdży instant
    3 żółtka
    cukier wanilinowy
    10 dag cukru
    szklanka mleka
    szczypta soli
    ok. 5 dag margaryny
    różnego rodzaju ozdoby
    białko roztrzepane do łączenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wielkanocne zajączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1g1l0u2 1. Do wysokiej miski wsypać, mąkę, sól, cukier. Następnie podsypać drożdże instant i dalej dodawać żółtka, podgrzane i wystudzone mleko. Margarynę stopić i dodać letnią do miski. Całość dokładnie wyrobić, a jeśli to konieczne dosypywać mąki. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć na bok do wyrośnięcia.

    Jak wyrośnie odrywać po trochu i ulepić taką samą liczbę dużych i mniejszych kulek, zdjęcie 4.
  • image-1cr23rk 2. Jak wyrośnie odrywać po trochu i ulepić taką samą liczbę dużych i mniejszych kulek.

    Większe będą jako tułów, mniejsze jako głowa. Wyrobić dwa razy tyle co mniejszych kulek pasków, coś na kształt uszu. Roztrzepanym białkiem zlepiać mniejsze z większymi kulkami, na mniejsze nakładać "uszy".
  • image-08tnxno 3. Wszystko przełożyć na natłuszczoną formę i namoczyć roztrzepanym białkiem.

    Całość piec w piekarniku na złoty kolor w 180 st. (mniej więcej 20 minut).

    Po tym czasie wyjąć i ozdobić: kolorowymi kuleczkami zrobić oczy, lukrem wąsy i buzie.

Porady

Osobiście pokusiłam się piekąc je drugi raz o dodatek, w postaci białego serka lub tuńczyka z puszki, które umieściłam przed pieczeniem w większej kulce, która odgrywała tułów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować