Peklowanie mięsa

4.49 (185 ocen)

  • 15 min

Przepis przedstawia zalewę do peklowania mięsa przed pieczeniem jak też wędzeniem

  • 15 min

Składniki:

  • Peklosól - tyle łyżek stołowych peklosoli ile kg mięsa
    1 łyżka stołowa soli kamiennej
    3-4 ząbki czosnku
    liście laurowe
    ziele angielskie
    roztarta kolendra
    pieprz
    majeranek
    woda- tyle aby mięso całe było zamoczone
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pieczeń

Peklowanie mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso np. karkówka, polędwiczki, schab lub każde inne natrzeć przyprawami zalać w jakimś wiaderku czy misce wodą i przykryć i odstawić w chłodne lecz nie zimne miejsce na 3-4 dni (podaję czas natarcia tylko mięsa a przygotowanie trwa te kilka dni). temp trochę niższa jak pokojowa, najlepiej gdzieś na ziemi. Ja wynoszę do łazienki lub garażu czy piwnicy. Gdy jest raczej mocno chłodne miejsce to czas moczenia przełużamy o 1-2 dni, w cieplejszym mięso szybciej przechodzi.
  • 2. Gdy mięso namoknie po tych kilku dniach wyjmujemy, oczyszczamy z liści, ziela i czosnku i obsypujemy jeszcze trochę majerankiem i przyprawą do mięs i wkładamy w rękach lub naczynie żaroodporne i pieczemy. Jeśli do wędzenia to w siatki i do wędzarni dajemy. Jeśli mięso odpowiednio przejdzie jest całe różowe a jeśli nie i za krótko było to od środka będzie bielsze

Porady

Dla mnie ten przepis sprawdzony jest a jeśli chodzi o przyprawy to kwestia gustu czego ile damy, najważniejsze są proporcje soli i mięsa. Zawsze przed świętami tak moczę mięso i potem po kilku dniach je piekę i zawsze jest aromatyczne i słone od środka i ma piękny kolor jak ze sklepu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Mięso Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować