Pasztet drobiowy z boczkiem

4.49 (165 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jest lekki (jak na pasztet), nie ocieka tłuszczem, choć wiadomo, że odrobina tłuszczu musi być, bo inaczej nie byłby to pasztet.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 ugotowany kurczak
    3 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    30 dag sparzonej wątróbki drobiowej
    40 dag wędzonego boczku
    bułka namoczona w mleku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 jajka
    1 łyżeczka imbiru
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka roztartego majeranku
    2-3 łyżeczki ulubionej mieszanki przypraw (najlepiej z cebulą i czosnkiem)
    sól, pieprz do smaku
    50 ml rosołu
Wystaw ocenę:

4.49 (165 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet drobiowy z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek obkroić ze skóry (zarówno tej ze spodu jak i z wierzchu), żeby nie była wyczuwalna w pasztecie. Kilkanaście plasterków zachować do ułożenia na wierzchu pasztetu. Kurczaka (uprzednio oddzielonego od kości), warzywa, wątróbkę, boczek oraz odciśniętą bułkę zmielić trzykrotnie. Dodać resztę składników. Wymieszać. Foremkę wysmarować smalcem , najlepiej gęsim (masy mięsnej jest na ok. 2 średnie keksówki) . Wyłożyć masę mięsną. Wyrównać. Można pospać bułką tatą. Na wierzch położyć pozostałe plasterki boczku. Piec w 180 st. przez 45 minut.

Porady

Warzywa i kurczak oczywiście najlepiej wykorzystać z rosołu. Najlepiej podawać z korniszonami i sosem czosnkowym domowej roboty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować